Независимите синдикати в земеделието не знаят за планираното увеличение на земеделския доход

протест тракториНезависимите синдикати в земеделието към КНСБ не знаят за планирания за 2018 г. скок с 60 на сто за минималния осигурителен доход за земеделците (от 300 на 480 лева). Председателят Светлана Василева се учуди и обеща да провери. Тя обаче изрази мнение, че минималният осигурителен доход за земеделците трябва да бъде увеличен, за да може когато те се пенсионират, да получават нормална пенсия. Според нея обаче увеличението трябва да е диференцирано според големината на стопанството и да има 3 типа земеделски доходи – за малки, средни и големи фермери. „Не може някои да получават субсидии в размер на стотици хиляди и милиони и да плащат осигуровки върху 300 лева“, поясни Светлана Василева.

Намерението за увеличение на земеделския доход, на базата на който се внасят осигуровки, е записано в анонса към проекта на Закона за държавния бюджет за 2018 г., който обобщава основните заложени параметри – прочети ТУК. В абзаца за осигурителната политика е записано следното изречение: „От началото на 2018 година се предвижда и увеличение на минималния месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 300 лв. на 480 лева.“

Странно е, че в самия проектобюджет това увеличение не е записано.

От друга страна този факт няма как да не ни подсети за друг инцидент с подобен вкус, който се случи през бюджетната 2015 г. На 24 декември 2014 г. бе публикуван в Държавен вестник Законът за държавния бюджет на Република България за 2015 г. и тогава зърнопроизводителите не забелязаха, че в Преходните и заключителни разпоредби е заложена промяна на Закона за ДДС. Според нея през 2015 г. те трябваше да оборудват съдовете за съхранение на горивото с нивомери и фискални устройства. Почти цяла година Националната асоциация на зърнопроизводителите се бореше за отпадането на тази поправка, която не фигурираше в Проекта на Закон за държавния бюджет. На 24 юли 2015 г. зърнопроизводителите проведоха масов протест, който в значителна степен убеди финансовото министерство да се откаже от нивомерите.

Leave a Comment