Земеделските камари на 6 държави заедно с НАЗ с обща позиция за новата ОСП и растителната защита

Националната асоциация на зърнопроизводителите е получила покана от Вишеградската група да изрази позиция за бъдещата селскостопанска политика и по други актуални теми

НАЗ в УнгарияНационалната асоциация на зърнопроизводителите подписа обща декларация със земеделските камари на страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), Естония, Литва и Хърватия относно бъдещата ОСП на ЕС. Актът е историческо постижение за Асоциацията, която за първи път има възможността да участва в преговори и да защити позиция на международно ниво. Декларацията бе обсъдена по време на 67-ата среща на земеделските камари на 18 и 19 октомври 2017 г. в Будапеща, Унгария, съобщиха от асоциацията.

НАЗ, представена от председателя Светослав Русалов и директора Ася Гочева, бе поканена да се включи в деловите срещи за изразяване на становище като представителна браншова организация от България. След проведени задълбочени дискусии и дебати бе договорена обща позиция, подкрепена от НАЗ и Унгария и която на практика изменя Декларацията от Братислава, приета на 31 март 2017 г.

Декларацията ще бъде предоставена на Европейския комисар, отговарящ за земеделието – Фил Хоуган.

По време на срещата бяха разисквани също въпроси, свързани с пазарите на земеделска продукция, реколтите в отделните страни, инициативата за устойчиво земеделие “BioEast” и употребата на продукти за растителна защита, съдържащи определени активни вещества.

Официално съобщение от срещата бе представено на пресконференция, дадена от ръководителите на земеделските камари и председателя на НАЗ Светослав Русалов. 

Комюнике

от 67-мата среща на представители на земеделските камари на страните от Вишеградската четворка, разширена с участието на представители на други държави-членки, която се проведе на 18 и 19 октомври 2017 г. в Будапеща, Унгария

Представителите на Унгарската земеделска камара (NAK), представители на Земеделската камара на Чешката република (AKČR), представители на Националния съвет на полските земеделски камари (KRIR), представители на Словашката камара по земеделието и храните (SPPK), представители на Земеделската камара на Република Литва (ZUR), представители на Хърватската земеделска камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите в България (НАЗ) се срещнаха на 67-мата среща на Вишеградската четворка на 18 и 19 октомври 2017 г. в Будапеща, Унгария. 

Представителите на разширената група от земеделски камари и Националната асоциация на зърнопроизводителите в България обсъдиха настоящата ситуация на пазара със селскостопански и хранителни стоки. Земеделските производители на страните-участнички страдат от екстремни метеорологични условия като суша, градушка и дъжд, които най-вероятно ще засегнат цялата реколта тази година. 

Използването на продукти за растителна защита става все по-строго в Европейския съюз. Ето защо участниците в срещата обсъдиха и промените в разрешаването на използване на продукти за растителна защита (ПРЗ). Представителите на разширената група на земеделските камари и Националната асоциация на зърнопроизводителите в България стигнаха до извода, че този процес ще доведе до намаляване на добива, освен ако не бъдат направени основни промени в областта на разрешаването на ПРЗ. 

Представителите на разширената група на земеделските камари и Националната асоциация на зърнопроизводителите в България обсъдиха и евентуалната реформа на Общата селскостопанска политика след 2020 г. В резултат на дискусията бяха изменени две точки от Декларацията от Братислава, така че Унгарската земеделска камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите в България също да могат да подпишат документа. 

Представителите на разширената група на земеделските камари и Националната асоциация на зърнопроизводителите в България подкрепят изпълнението на целите на Инициативата за Централна и Източна Европа за основани на знанието селско стопанство, аквакултури и горско стопанство в биоикономиката – „BIOEAST”. 

Участниците също така призовават европейските ръководители да гарантират справедлив баланс между потребностите на земеделските производители и устойчивостта при разработването на нова, модерна и опростена Обща селскостопанска политика. 

Комюникето се изготви в Будапеща в 8 оригинални екземпляра – по един за всяка делегация и един за европейската земеделска организация COPA-COGECA.

 

Leave a Comment