Съборът на овцевъдите – 3 хубави дни сред мъката

1.5 милиона овце има в страната, дори по време на войни и епидемии броят им не е падал под 6 милиона
Димитър Вършилов с яре

Димитър Вършилов показа на събора, че „Златно руно“ е майстор на овчето сирене

Над 70 000 души посетиха тридневния Националния събор на овцевъдите, който приключи вчера край Арбанаси. Триста изложители участваха в него, бяха показани 700 овце, 100 кози и 70 породисти коне. 180 000 лева беше бюджетът на събитието. То премина с много музика, песни, шоу на нестинарки и с най-голямата трапеза, на която Ути Бъчваров поднесе агнешко с пресен лук. 

Празнично ли е обаче настроението в животновъдния бранш преди и след събора?

Определено не, признаха овцевъдите. Най-предприемчивите от тях се опитват да оцелеят като правят млечни продукти, въпреки че това е съвсем друг вид дейност. Димитър Вършилов от Бресник обясни наскоро пред АгроПловдив, че млекопреработвателите натискат цената на суровината надолу, поради което овцевъдите са принудени непрекъснато да намаляват броя на отглежданите животни. Вършилов направи проста сметка, която показа, че мандрите печелят два пъти повече от овцевъдите. Той съпостави цената на млякото – 1.20-1.30 лева за литър с цената на сиренето и кашкавала от овче мляко. Тези дни овцевъдът от Брестник изложи щанд с овче сирене и кисело мляко на събора под марката „Златно руно“ (името на фирмата на Вършилов) и посетителите си облизаха пръстите. Вършилов чака повече от 3 години да проработи Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, за да продава директно от фермата си вкусните продукти.

Наред със скъпия фураж, сред основните проблеми на доста от овцевъдите е и липсата на достатъчно купувачи на суровото мляко. Освен това тази пролет те бяха принудени да продават агнетата по 4.50 лева за килограм, основно заради конкуренцията на вносители на безобразно евтино агнешко.

 Служебният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков отново повтори на празника, че държавата трябва да защити родното животновъдство и че земеделието трябва най-после да стане приоритет за правителството. В момента в страната има около 1.5 милиона глави овце, което е трагично. Дори и по време на войни и епидемии техният брой не е падал под 6 милиона, съпостави проф. Станков.

Служебният министър обяви, че трябва да се направи преглед на пасищния фонд. Първичните проучвания са показали, че в голямата си част земите се ползват от хора, които няма животни. На следващия кабинет ще бъде препоръчано да се преразгледат и разтурят тези договорите. Той информира, че има сигнали от Европейската комисия за нова отсрочка във въвеждане на изискванията за модернизация на фермите. Това ще позволи около 100 000 стопанства да не бъдат затворени в края на годината. Добави и, че служебното правителство е сключило договор с Катар за производство и износ на овце порода „Аваси”. Според него има запитвания и от други арабски страни, като Саудитска Арабия и Кувейт.

 

Leave a Comment