80% от гроздето е прибрано, тазгодишната реколта е в Топ 5 на последните 30 г.

чешма с виноОколо 80 процента от винените сортове грозде са прибрани, все още не е приключила беритвата на Мавруд и Широка мелнишка лоза, а на места и на Каберне и Мерло, съобщава в интервю за БТА изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев. Гроздето от реколта 2017 е с изключително високо качество, което той постави в Топ 5 за последните 30 години. Това, по думите му, се е отразило и на цените като те са по-високи тази година.

От страната продължава да се изнася грозде, най-вече към Румъния и Италия.

Изнесеното вино през 2016 година е малко над 60 млн. литра. То е с 2 млн. литра повече спрямо 2015 г. Прогнозата на Коев за тази година е, че експортът ще нарасне с още 3.5 млн. литра, заради договорите, сключени между наши винопроизводители е западни търговски вериги, които оперират и у нас.

Тази година българските винарни ще изкупят и преработят около 200 хил. тона грозде, което означава около 140 млн. литра. Данните на Международната организация за лозята и виното за миналата година отредиха на България 22-ро място в световната класация за производство на вино с 1,3 млн. хектолитра. В момента работят 263 български винарски предприятия.

У нас има над 660 хил. дка лозя, в подкрепа на сектора се очакват около 26 млн. евро годишно до 2024 г.

Leave a Comment