Национален протест за по-високи заплати днес под знамето на КНСБ

протест КНСБНационален протест „Работеща България иска по-високи заплати“ ще има днес под организацията на КНСБ. Синдикатът настоява за поне 700 лв. стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си, необлагаем минимум и достойно заплащане на извънредния труд. В протеста ще участват и учени от Селскостопанска академия, тъй като за поредна година националният бюджет не предвижда за институцията увеличено финансиране.

Синдикалистите ще настояват за догонваща политика по доходите, която в ускорени темпове да доближи България до средноевропейските нива, минимална работна заплата, която осигурява социално включване и нормална издръжка на живота, отбелязват от Конфедерацията. КНСБ иска поне още 100 лв. към заплатата на всеки български работник, както и „да не се пипа клас „прослужено време“.

Синдикатът настоява още за цялостна реформа в Кодекса на труда, която да въведе ред във формирането на заплатите. Според КНСБ е нужна данъчна система, която да разпределя справедливо тежестите между труда и капитала, между бедните и богатите. Първа стъпка трябва да е въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата.

Друго искане на КНСБ е за незабавно приемане на законова норма за криминализиране на все повече зачестяващите нарушения на правата на работниците и служителите, на сдружаване и колективно договаряне.

От конфедерацията настояват работодателите да прекратят атаките срещу труда, както и да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката са другаде, а не в разходите за труд.

Leave a Comment