Над 70 производители на лозя, плодове и зеленчуци се събраха на семинар край Раковски

семинар в Агромид - 2004

Над 70 земеделци се събраха днес в модерното плодохранилище на „Агромид – 2004“ между Раковски и Брезово, област Пловдив, за да участват в специализиран агро семинар на тема, съобразена с региона: „Технологични решения за трайни насаждения, лозя и биоземеделие“. Управителят домакин Иван Романов бе превърнал голято хале в обучителна зала с екран и озвучителна техника. Фирмите БАСФ, Тимак Агро и Агро Форест Консултинг представиха своите нови продукти и технологии, заедно с промоциите си за сезона.

Галин Ганчев, продуктов мениджър „Специални продукти“ на БАСФ

запозна фермерите с най-иновативните фирмени решения за цялостно опазване на лозя, овощни и зеленчуци от болести и неприятели. За първи път тази година немската компания, която е световен лидер при фунгицидите, пусна на пазара Делан Про и Серкадис.

Контактно-системният Делан Про действа при лозята срещу обикновена мана, екскориоза и черно гниене, а при ябълките и крушите срещу струпясване. При овощните действа също срещу алтернария, горчиви петна, антракноза и кафяво гниене. Той е с две активни вещества, от които едното – дитианон, е с контактно действие, а второто, KHP – със системно. Така растенията са предпазени от върха на листата до корените. Най-общо действието му се изразява в активиране на имунната система на растенията за справяне с болестите. „Нашият апел от БАСФ е да не чакаме болестите, а да третираме превантивно, защото така ефектът е много по-добър“, посъветва Ганчев. Продуктът е отличен както за предпазване от вредители, така и за лечение. При семковите овощни се третира във фаза „зелен бутон“, както и при „цъфтеж“. При лозята се използва в чувствителната фаза „20-25 см летораст“ и при „начало на оформяне на зърната“. Дозата на Делан Про е 250 мл на декар, а смесването му с други продекти на БАСФ е допустимо.

Екипът на БАСФ на семинара: Галин Ганчев (първият вляво), Валерия Илиева и Ясен Русев. Между тях - фермерът приятел на БАСФ Йосиф Делгянски

Екипът на БАСФ на семинара: Галин Ганчев (първият вляво), Валерия Илиева и Ясен Русев. Между тях – фермерът приятел на БАСФ Йосиф Делгянски

Вторият нов продукт – Серкадис, се употребява срещу брашнеста мана при лозата, а при овощни – срещу струпясване и брашнеста мана. Той е системен продукт с активно вещество от най-ново поколение – SDHR. Това вещество предолява мастните и формираните на водна основа бариери на клетките. Част от него остава на повърхността, друга част навлиза в тъканите на растенията. Серкадис прилепва добре върху восъчния налеп и дори да е влажно, той не се отмива. Действието му срещу брашнеста мана по лозата продължава 14-21 дни, което е със седмица по-дълго от действието на всички познати фунгициди. Не без значение е и фактът, че Серкадис е благоприятен за околната среда. Продуктът се използва при семковите овощни във фазите „червен бутон“ и „нарастване на плода„, а при лозята в същите фази, в които се прилага Делан Про. Препоръката на БАСФ и тук е фунгицидът да се използва превантивно.

Галин Ганчев представи и универсалния фунгицид Сигнум. Той контролира всички икономически важни болести по костилкови овощни, зеленчуци и ягодоплодни. Става въпрос за ранно кафяво гниене, късно кафяво гниене, бяла ръжда, гномония и брашнеста мана. Сигнум е под бранда AgCelence продукт. Активните му вещества са изключително силни от групите стробилурин и SDHI. Дозите на приложение при костилкови срещу ранно кафяво гниене във фаза „цъфтеж“ е 75 гр./дка. Едновременно с ранното кафяво гниене препаратът е регистриран и  срещу бялата ръжда по череша при доза 30 гр./дка. Продуктът подобрява значително капацитета на съхранение на плодовете, което ги прави по-твърди и по-транспортабилни Има изключително кратък карантинен срок – 7 дни при костилкови овощни.

Стефан Василев, съдружник в Агро Форест Консултинг,

представи чуждестранните партньори на дружеството от Италия, които произвеждат лозов и овощен посадъчен материал. Това са VCR и Battistini. Фирмата разполага с агрегати за механизирано засаждане на лозя и трайни насаждения на Wagner с дневен капацитет от 8 хил. до 15 хил. фиданки при минимално човешко участие.

Фирмата е и официален дистрибутор на италианските трактори Same, обявен през 2016 г. за Трактор на годината. Заедно с навесни и прикачни пневматични пръскачки Cima, агрегати за вътре и междуредово обработване, ремаркета, вързвачки за лозя и други, на практика Агро Форест Консултинг може да оборудва напълно лозарските и овощарски стопанства. А също така и да създаде насажденията.

Йордан Златев, шеф на „Оперативен маркетинг“ за Южна България, в Тимак Агро България

вплете в представянето на подхранващите продукти на компанията викторина с награди. Освен това всички присъстващи земеделци получиха шанс за отстъпки при закупуване на фирмените торове.

Йордан Златев запозна фермерите с фирмените технологии, продукти и промоции

Йордан Златев запозна фермерите с фирмените технологии, продукти и промоции

Преди да предложат на фермерите продукти за подхранване на почвата в стопанствата им, от Тимак Агро извършват почвен и листен анализ, за да направят индивидуален план. Така на практика отговарят на съществените въпроси Кога, Какво, Как и с Какво да храним. Фирмата предлага в портфолиото си решения за кисели и за алкални почви, за увеличаване на полезните микроорганизми, за предотвратяване дефицита на важни макро и микро елементи. Разполага с универсални продукти за подхранване и с биостимулатори, които, дори приложени при плодородни почви, могат да увеличат реколтата с 25%.

С поглед към 2018 г. Йордан Златев направи предложения, за които обяви и промоции.

Leave a Comment