Животновъд влиза в енергийния бизнес с 2000 крави

Две инсталации за биогаз планирани в Пловдивска област – в Баня и в Първомайско
Схема за производство на биогаз

Схема за производство на биогаз
Източник: фирма Агроекон

Фермерът Ненко Трифонов от Карлово планира да влезе в честния енергиен бизнес със стопанството си от 2000 крави. Трифонов е изработил проект за изграждане на инсталация за биогаз при фермата си в град Баня. Тя ще е с мощност 400 киловата.

Инвестицията няма да е подпомогната от европейски програми. „Планирам да изградя инсталацията с мои средства и с кредит. По груби сметки ще ми струва около 2.5 милиона лева“, обясни Ненко Трифонов. В България не се произвеждат подобни системи, затова фермерът проучва чужди оферти. В момента фиксираната цена, на която се изкупува електричество добито от биогаз, е 47 стотинки за киловат без ДДС.

Дали Трифонов ще изпълни проекта си, зависи основно от окончателното решение на ЕВН. Фермерът е в очакване на  служители от енергийното дружество, които трябва да огледат условията и трасетата за присъединяване на инсталацията към енергийната мрежа. „Ако отговорът е положителен, най-късно до две години инвестицията трябва да е изпълнена и да произвеждам електричество“, посочи плановете си животновъдът.

Около 30 процента от енергията ще се ползва от стопанството, останалите 70 на сто ще се продават.

Освен с животновъдната ферма, Ненко Трифонов се занимава и с отглеждането на пшеница, царевица и слънчоглед.

В страната има около 10 производители на електрическа енергия, добивана от биогаз. Освен „Ненко Трифонов“ЕТ, намерение да изгради подобно енергийно стопанство има и пловдивската фирма „Сигнум“ЕООД на Валентин Христов. То ще се намира в района на Първомай – с. Дълбок извор. Христов планира неговото съоръжение да е с електрическа мощност от 1 мегават и с топлинна – от 1.1 мегават.

 

Leave a Comment