Наследници на земи в Пловдивско имат да получават над 2 млн. лв. от наеми за „бели петна“

5% от обработваемите земи и 52% от пасищата в страната са „бели петна“. Най-много площи, към които собствениците нямат интерес, има в областите Смолян, Благоевград, Кюстендил и Кърджали

земяОказва се, че повечето наследници на земеделски земи в област Пловдив, които не се занимават със земеделие, не си търсят наемите за ползването им като „бели петна“. От три години сумите се трупат в банкова сметка, разкрита от Областната земеделска дирекция и вече са достигнали 2 431 439 лева. Фермерите, които стопанисват без договор чужди земи, са длъжни да заплащат определените от областните земеделски дирекции наеми (на базата на пазарна оценка) и от това няма мърдане, тъй като в противен случай те няма да могат да получат субсидии.

От натрупаната за област Пловдив сума са изтеглени от наследници едва 298 891 лева. Те представляват 12 процента от събраните средства. Точно 2 132 548 лв. все още не са потърсени. Данните бяха съобщени от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в отговор на въпроси, зададени от Агро Пловдив. Вероятно картината е подобна и в останалите области на страната.

От МЗХГ поясняват, че сумите се изплащат по заявление на собственик или съсобственик, по посочена от него банкова сметка. „Изплаща се цялата дължима сума за собствения/съсобствения имот, като в случаите на съсобственост, съсобствениците уреждат отношенията помежду си по реда на Закона за собствеността. Върху натрупаните средства не се начислява лихва, така че наследниците не могат да очакват, че сумата на наемите ще „набъбне“. Областните земеделски дирекции в страната не оперират по никакъв начин със средствата и те са на разположение по всяко време за получаване на съответните суми от правоимащите лица. Съгласно действащата нормативна уредба (Закон за публичните финанси), чрез сметките за чужди средства не може да се извършват и отчитат други дейности освен тяхното администриране, съгласно определеното по закон“, отговарят от министерството.

В област Пловдив обработваемите земи и трайни насаждения, които са „бели петна“, са в размер на 75 993 дка или 10% от площта на споразуменията. За пасища, мери и ливади площта на „белите петна“ е 1 919 дка, или 52% от площта на споразуменията.

За 2017/2018 стопанска година в доброволни споразумения или разпределения на масиви за ползване на обработваеми земеделски земи и трайни насаждения на територията на страната са включени 25 173 250 дка, за които в общинските служби по земеделие е регистрирано правно основание за ползване (собственост и договори за ползване). Имоти по чл. 37в, ал.3, т.2 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи („бели петна“) са в размер на 1 363 561 дка или те представляват 5% от площите, включени в масивите за ползване.

Относно споразумения за масиви за ползване за пасища, мери и ливади, данните за страната са показват, че включените имоти с правно основание заемат 110 075 дка. Имотите по чл. 37ж, ал. 5 („бели петна“) са 119 764 дка или 52% от общата площ на споразуменията.

„Необходимо е да се отбележи, че изготвянето на споразумения за обработваеми земи и споразумения за пасища, мери и ливади, независимо от факта, че имат една и съща цел, а именно постигане на уедрено ползване на земеделските земи, представляват две отделни процедури, за които в действащата нормативна уредба са предвидени различни условия и ред за прилагането им“, уточняват от МЗХГ. 

Областите с най-голям дял на имоти, „бели петна“, включени в споразумения или разпределения на масиви за ползване на земеделски земи, са Смолян (81%), Благоевград (52%), Кюстендил (66%) и Кърджали (51%).

 

Leave a Comment