Животновъдите ще могат да кандидатстват по мярка 14 до края на седмицата

Ферма за юници от породата Джърсей

Ферма за юници от породата Джърсей

Срокът за кандидатстване по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. се удължава до 3 ноември, петък, според Заповед № 03-РД/3240#1 от 30 октомври на изпълнителния директор на ДФЗ – РА.

Причината за подарените три дни е струпването на голям брой кандидати в областните дирекции на Фонд „Земеделие“. Припомняме, че мярката бе отворена от 1 октомври, но до средата на месеца животновъдите все още очакваха указания по спорни и неясни моменти в наредбата за прилагане на мярката за хуманно отношение.

Прочети още: Динко Иванов към министерството: Напишете методика за Мярка 14! Изчистете абсурдите!

Подпомагането по мярка 14 се предоставя на земеделски стопани, които с подаване на заявлението се задължават да спазват доброволно петгодишни ангажименти. Те могат да бъдат както за една, така и за комбинация от няколко дейности по мярката, допринасящи за хуманното отношение към едрите и дребни преживни животни.

Субсидиите са под формата на ежегодни компенсаторни плащания за една животинска единица. Помощта се изплаща за максимален срок от пет години при условие, че стопаните изпълняват коректно дейностите и ангажиментите посочени в план-програмата, която е неразделна част от заявлението.

Прочети още: Мярка 14 за хуманно отношение ще подпомага с 22.50 до 44.40 евро/брой преживни животни

Подробните изисквания и наборът документи за кандидатстване по мярката са разписани в Наредба № 4 от 8 август 2017 г. за прилагане на мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014 – 2020 г., а допълнителна информация и образци на изискуемите документи за участие в мярката са публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.

Leave a Comment