Честваме с митинг на учените Деня на народните будители

Денят на народните будители празнуваме днес – празник, утвърден като национален още през 1922 година. Точно 1 ноември е избран и за протестен митинг на учените от Българската академия на науките и Селскостопанска академия срещу геноцида на българската наука, мизерното и унизително заплащане на висококвалифицирания труд, липсата на управленско отношение и адекватни решения за гарантиране на достоен труд и социална защита.

будителиЗа разлика от днес в началото на 20-те години на 20 век в България се е появил силен дух на преклонение и благодарност към революционерите и творците, благодарение на които е станала възможно Освобождението, а след това и Съединението. По села и градове е започнало масово прекръщаване на улиците и училищата на имената на героите. След като за пръв път в Пловдив на 1 ноември 1909 г. са организирали честване на народните будители, през 1922 г. по инициатива на интелектуалци правителството на Стамболийски утвърждава 1 ноември като национален празник. Негов патрон е светецът Иван Рилски.

В прокламацията за 1 ноември се казва:  „Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“

Снощи, 31 октомври, в Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив се състоя 15-та церемония по връчване на приза „Следовник на народните будители“. Тази година отличието получиха литературният критик Марин Кадиев и писателката краевед Райна Каблешкова.

Leave a Comment