De minimis за пчеларите, ако има пари

пчелинът на ГениПротестът на пчеларите вчера пред сградата на земеделското министерство приключи със среща на представители на браншовите организации със зам.-министрите Лозана Василева и Цветан Димитров. На нея стана ясно, че Министерството на земеделието, храните и горите ще направи анализ и ще потърси възможности за осигуряване на финансов ресурс за отпускане на държавна помощ de minimis за пчеларите. Двете страни се разбраха до средата на другата седмица да се проведе нова среща.

Пчеларите се оплакаха от намалени добиви и поискаха срокът за преход към биологично пчеларство да бъде удължен от 1 на 3 години. Представени бяха обаче данни, че над 80% от пчеларите, които за кандидатствали за биологично производство, са заявени като биологични още през втората година. Отново беше обяснено, че по мярка 11 „Биологично производство“ от Програмата за развитие на селските райони нови ангажименти не могат да бъдат поемани.

Беше обсъдено и предложението за въвеждане на надписи „имитиращ продукт“ на бурканчета, в които няма истински мед. Бяха набелязани и мерки, свързани с опазване на здравето на пчелите и превенция от неблагоприятни явления и третиране на земеделските площи с препарати.

Leave a Comment