Агрометеорология: Ноември ще е по-студен и по-влажен от обичайното

Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

През ноември се очаква агрометеорологичните условия да се определят от температури, около и под нормите за месеца, и валежи, близки и по-високи от обичайните за сезона. Като цяло средните температури за района на Тракийската низина са между 5°C и 8°C – около и малко над биологичната нула, необходима за активна вегетация при зимните посеви. Максималните стойности ще бъдат около и над 15°C, а минималните близки и по-ниски от нулата.

През първото десетдневие на месеца се очаква захлаждане в сравнение с последните дни на октомври. В началото на периода по-ниските температури ще са причина за затихване на активните вегетационни процеси при зимуващите култури. На отделни места, където влажността на почвата е подходяща, ще приключи със закъснение сеитбата на есенници в района. Преваляванията в края на периода ще са неблагоприятни за работа на открито. Есенното оцветяване на листата при овощните видове ще придобие масов характер.

През второто десетдневие на ноември времето ще продължи да бъде динамично като преди и след средата, и в края на периода се очаква захлаждане и валежи от дъжд, които във височина ще преминават в сняг. В средата на месеца вегетацията на житните посеви и рапицата ще затихва. Слабо развитие ще се наблюдава в слънчевите дни и в часовете около обяд, когато максималните температури са най-високи. Навреме засетите площи ще са във фаза масово братене, а закъснелите ще формират трети лист. При рапицата ще протича фенофаза листообразуване. При овощните видове и лозята ще се наблюдава есенен листопад.

През последния десетдневен период времето ще е по-стабилно, предимно облачно като в сутрешните часове често ще се спускат мъгли.

При зимуващите посеви развитието ще протича с по бавни темпове. Навреме засетите площи с ечемик и пшеница ще напреднат в развитие, ще повишат коефициента си на братене, което е предпоставка за успешно прекарване на неблагоприятните условия през зимата. За закъснелите посеви, които до края на месеца ще останат във фаза формиране на трети лист студоустойчивостта ще е по-ниска. Очаква се навреме засетите площи с рапица да встъпят във фенофаза формиране на розетка.

През месеца по-топлите и сухи дни ще могат да се използват за извършване на санитарни дейности и почистване в овощните градини и за засаждане на млади дръвчета. Предстои освобождаване и почистване на площите, заети от късни зеленчукови култури, които още в началото на месеца приключиха развитие и бяха прибрани. През ноември се прибира късното главесто зеле, кореноплодните и някои листи растения като ряпа, моркови, целина, праз и др. През месеца в района може да се извършва и сеитба на бакла, грах, спанак, зелена салата, магданоз.

http://plovdiv.meteo.bg;

office.plovdiv@meteo.bg

032 632422 НИМХ, Пловдив

Leave a Comment