Птичият грип се връща. БАБХ обяви огнища в четири области

ферма за патициКошмарът на птицевъдите от миналата зима – инфлуенца по птиците или птичи грип, отново започна да поразява стопанства на фирми и тип „задни дворове“. Четири огнища са констатирани от 18 октомври досега в страната. Първото е в с. Стефаново, област Добрич във ферма за отглеждане на патици. Другите две са в задни дворове. В село Узунджово, област Хасково болеста е поразила кокошки, пуйки и бройлери, а в село Глушник, област Сливен – кокошки, токачки и гълъби. Последният констатиран случай е в с. Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където инфлуенца тип Н5 е достигнала ферма с 8 хиляди патици.

На 3 ноември изпълнителният директор БАБХ д-р Дамян Илиев е издал заповед, с която забранява населването с новоизлюпени (еднодневни) водоплаващи птици на територията на цялата страна.

За ликвидиране на огнищата са взети всички мерки съгласно ветеринарномедицинското законодателство. Птиците в 3 километровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин. Извършват се постоянни клинични прегледи в 10 километровата зона около огнищата.

Leave a Comment