Най-много са проектите на млади фермери от Благоевград и Пловдив

Мярка 6.1 трябваше да бъде отворена в края на август, но изменената наредба 14 още не е обнародвана в Държавен вестник
ДФ „Земеделие“ изненадващо публикува анализ на най-допусканите грешки при кандидатстване по мярката

млад фермерНай-много проекти при първия прием от 2015 г. по мярката за млади фермери 6.1 са били подадени в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ в Благоевград и в Пловдив, се посочва в справка на фонда от днес. От област Благоевград е имало 343-ма кандидати с обща сума на заявената финансова помощ от 16.77 млн. лв., а в Пловдив заявления са подадени от 250 млади фермера, които са търсили 12.22 млн. лв.

Вторият прием по мярка 6.1 трябваше да започне в края на август т.г. според Индикативния график на земеделското министерство за 2017 г. Към момента забавянето вече е над два месеца и ще става още по-дълго като се има предвид, че няма издадена министерска заповед за 6.1.

Още през лятото бе публикуван проектът за изменение на Наредба 14, която касае мярка 6.1., но в Държавен вестник новата наредба все още не е обнародвана. Основната промяна в наредбата бе свързана с електронното кандидатстване през ИСУН 2020. В същото време обаче депутатите не бързат да гласуват промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, които официално ще позволят електронното подаване на документите и последващото проследяване на класирането на проектите. От сайта на Народното събрание се вижда, че все още редактирания закон, който бе отхвърлен от депутатите на първо четене, не е внесен.

Като знак, че може би мярката ще тръгне тази година, идва днес публикуваният „Анализ за най-често допусканите грешки при кандидатстване по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани““ на ДФ „Земеделие“.

Като начало от фонда посочват, че кандидатите трябва да представят в ДФ „Земеделие“ пълния набор от изискваните документи.

Най-често допусканите грешки по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ са свързани с:

  • Некоректно попълнени декларация или представен документ;
  • Несъответствие на описаните площи и видове култури с тези в бизнес плана;
  • Различен брой животни, поради не навременно отразяване на промени в животновъдните обекти;
  • Разминаване в данните между хартиен и електронен носител.

Когато се подават неправилно окомплектовани документи, се налага експертите от ДФ „Земеделие“ да водят допълнителна кореспонденция със стопаните, което води до забавяне обработката на проектите. Има и случаи, в които след като кандидатите представят допълнително поисканите им документи, да бъде установено, че те не отговарят на условията за финансиране, което води до издаване на решение за пълен отказ.

На сайта на ДФЗ анализът е публикуван в секция Анализи и статистики от раздел „Програма за развитие на селските райони 2014-2020“.

 

Leave a Comment