2,4 млн. лв. de minimis ще бъдат раздадени на пчелари с до 200 кошера

Николай Гайдов, пчелар2,4 млн. лв. държавна помощ de minimis ще бъдат разпределени до края на годината на пчелни стопанства с 20 до 200 кошера. За това се договориха днес представители на пчеларския бранш със заместник-министрите Лозана Василева и Цветан Димитров. Това предложение трябва да бъде утвърдено на заседание на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ в понеделник, 13 ноември. Ставката за пчелно семейство ще бъде определена след като се преброят подадените от пчеларите заявления.

В условията за отпускането на помощта няма да се включва ангажимент за запазване на пчелните семейства с цел през пролетта стопаните да обявят реалните данни за смъртността на пчелите през зимния период.

Припомняме, че през 2016 г. към пчеларите бяха разпределени по de minimis близо 4,3 млн. лв., а през 2015 г. отпуснатите средства по същата помощ бяха 3,5 млн. лв. 

На срещата в земеделското министерство е било обсъдено за следващата финансова година според възможностите на бюджета да се търси и възможност за целева кредитна линия, която да подкрепи пчелари, които са в преход към биологично производство. От министерството са съобщили, че предстоят проверки на пчелините у нас според анализа на риска от служители на Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните.

 

1 Comment

  1. бойков каза:

    Как така до 200 , а не поне за първите 200? Който има повече от 200 няма ли разходи или си мислите, че е продал меда си на повече от 4 лв.? Искате ли да се развива това пчеларство или искате да си остане кокошкарски сектор? В животновъдството субсидират до първите 200, а над 200 са с намаление, но субсидирани. А в земеделието забележете- до 10 000 дка. С какво аз съм по- лош от по- малките, че не заслужавам тези пари? И аз нямах добиви тази година. Нима съм виновен, че искам да развивам бизнеса. Всички ни убеждават, че трябва да растем, да се развиваме, а сега вие искате да правим точно обратното, да ставаме по- малки. Плащам данъци и осигуровки. А вие плащате ли?

Leave a Comment