68 хил. кокошки унищожени заради съседство с ферма за патици

кокошки и яйцаБлизо 90 хиляди птици са унищожени до момента във връзка на констатираните огнища на Инфлуенца по птиците (грип). От тях 68 хиляди са кокошки носачки на фирма „Милениум 2000“ в с. Зимница, област Ямбол, затова, че фермата е в непосредствена близост до стопанство с 8 хиляди патици, където е констатирано огнище на птичи грип, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Мярката е наложена, за да не се допусне разпространението на заразата. Огнището в с. Зимница е последното констатирано до момента, диагнозата е била потвърдена на 3 ноември.

Първото огнище на болестта беше констатирано в средата на месец октомври в животновъден обект за отглеждане патици, собственост на „Мейпъл Лийф Полтри“ ЕООД в село Стефаново община Добрич, област Добрич. Бяха унищожени близо 11 хил. птици, информират от БАБХ.

Второто и третото огнище бяха констатирани в село Узунджово, община Хасково, област Хасково и в село Глушник, община Сливен, област Сливен в лично стопанство – ферма тип „заден двор“. За ликвидиране на заболяването бяха унищожени над 1500 птици.

 

Leave a Comment