С 27% по-малко са еднодневни договори в Пловдивско спрямо 2016 г.

работнициС почти 27% е намалял броят на еднодневните трудови договори за земеделска работа в Пловдивска област спрямо 2016 г. Това показват данните на Инспекцията по труда в областта към момента. Процентът вероятно ще стане по-малък до края на 2017 г., тъй като и през ноември тук-там се наемат работници. Той обаче няма драстично да се намали заради затихналата работа на полето.

До 9 ноември т.г. броят на регистрираните в инспекцията еднодневни договори е 22 448, докато за 2016 г. той е бил 30 700, посочи началникът Атанас Чернаев. Миналата година фермерите, които са ползвали временни работници са били 331, докато тази година те са с 25 по-малко.

Най-много договори са вписани през месец май – 7 233 от 116 работодатели. В този месец розоберът е масов, започват да се прибират и ранните череши, на полето се засаждат зеленчукови разсади.

Другите месеци с повече еднодневни договори са юни и август.

„Дори и през януари и февруари имаме регистрации, макар и малко“, допълни Чернаев. В двата месеца са вписани от трима земеделци 48 еднодневни договори за работа в лозя.

За тютюнопроизводителите няма изискване да наемат временни работници с еднодневни договори. Браншът не е вписан в текстовете, които касаят промените в Кодекса на труда, отговори на въпроса на Агро Пловдив Атанас Чернаев.

Leave a Comment