Първото БГ международно животновъдно изложение може да е в Раковски през 2018 г.

Идеята е то да се проведе от 26 до 28 април
д-р Камен Янков

д-р Камен Янков

®Първото международно животновъдно изложение, организирано в България, може да се проведе от 26 до 28 април 2018 г. в град Раковски, област Пловдив. Великолепната идея е споходила директора на Областната дирекция по безопасност на х®раните в Пловдив д-р Камен Янков по време на проведеното през октомври изложение Фермер Експо Раковски. „Бях силно впечатлен как Рангел Матански, заедно с членовете на сдружението „Фермерско мляко“ и със собствениците на пазара за животни в кв. Секирово са успели да се справят толкова добре за толкова кратко време, и си казах: Защо пък на това място да не направим международно изложение. Мястото е достатъчно (45 декара), локацията е добра, а България като център на Балканите може да привлече чужди изложители“, разказа пред Агро Пловдив д-р Янков. Той припомни, че животновъдни изложения има в Германия, Франция, Италия и Испания, и е време и у нас да се направи такова.

Фермер Експо Раковски бе на 14 октомври

Фермер Експо Раковски бе на 14 октомври

По този повод във вторник, 7 ноември, д-р Янков се е срещнал с Рангел Матански (той е и съпредседател на Съюза на говедовъдите – б.р.) и със собствениците на пазара. Директорът е предложил помощта и съдействието си, доколкото е във възможностите му, за да може идеята да се реализира. Дори са били определени и датите на тридневното изложение – от 26 до 28 април, като те са съобразени с две събития. Първо, изложението няма да съвпадне с Великден, който догодина ще е в началото на април. Второ, възможно е то да бъде посетено от представители на ЕС, които ще са у нас във връзка с българското Председателство на Съвета на ЕС.

Идната седмица д-р Камен Янков и животновъдите от „Фермерско мляко“ ще се срещнат с кмета на Раковски Павел Гуджеров, за да обсъдят възможностите на общината спешно да подобри инфраструктурата около пазара. Планирана е и среща със зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, за да се потърси и подкрепата на държавата.

Международното изложение ще е за всякакви стопански животни, обясни визията си д-р Янков. На него няма да се извършват продажби, а ще се показват елитни представители. Изложителите ще предоставят своите контакти, за да може който има интерес да се свърже по-късно с тях.  Животновъдният панаир ще даде шанс и на свиневъдите, върху които от 10 години тегне забрана да участват на пазари, да представят екземпляри от своите животни. Може да се наблегне и на прекрасните местни породи за месо каквито са Сиво Искърско и Родопско късорого.

Както „Фермер Експо Раковски“, така бъдещото международно животновъдно изложение, може да стане по-цветно със съпътстващ фермерски пазар.

Leave a Comment