Да почетем гениалния Кен Киси и българския полет на кукувиче гнездо

На 10 ноември умира гениалният писател Кен Киси, когото познаваме най-вече чрез един от златните романи на ХХ век – „Полет над кукувиче гнездо“. И също на 10 ноември отбелязваме 28 години от българския преврат, който така наподобява полет над кукувиче гнездо, че няма как да не свържем двете събития.

10 ноември 1989 г.

10 ноември 1989 г.

10 ноември в българската история бе ден на ярките, но пропилени с времето надежди. Просто тръгнахме накриво след промяната на системата. Тодор Живков бе демонизиран, въпреки че в дългите години на управлението си той имаше тясна писта пред себе си, тъй като от двете й страни стояха дуварите на някогашния СССР. Великите сили си бяха преразпределили сферите на влияние още в края на войната и България се оказа от тъмната страна на луната.

След преврата националният капитал бе разпределен непростимо задкулисно и несправедливо, и голяма част от него просто бе похарчена, така както неразумният грабва златното яйце на кокошката, след което я убива, за да е спокоен, че никой няма да му я открадне. Освен че загубихме индустриални мощности, алчността посегна и на дребните спестявания на обикновените хора. И в един страшен момент хилядите им трудно спестени левчета се оказаха стотинки. Най-важните предприятия в страната бяха продадени на чужди фирми, вече без съмнение – срещу комисионни. Колкото и да не сме го вярвали, че е възможно, се превърнахме в държава на крайностите: все повече хора изнемогваха, докато малцина прехвърляха милионите си в офшорни сметки и се ограждаха с цели армии от бодигардове и адвокати. Всички политици идваха на власт с обещанието да създадат многобройна средна класа, но с делата си помагаха на големите богатства да станат още по-големи, разбира се, срещу процент. Населението в страната ни започна да се топи, топи, топи и не защото българските емигранти мечтаеха да завладеят света, а заради плътното тежко усещане, че справедливостта е избягала. На 10 ноември 1989 г. поехме по грешния път, който от 2007 г., когато влязохме в ЕС, може би започна да се коригира. Не достатъчно бързо, не с резки решения, понякога с имитации, често недалновидно. Дори и в днешно време българите все още се носят над празните кукувичи гнезда с усещането, че родната неуреденост, хитрост, непочтеност и скръб, сякаш имат природно естество и са част от това място на земята.

Кен КисиКен Киси умира на 66 години през 2001 г., но след него остава светлината на творчеството му.

Според биографи на Киси, той е подготвил шедьовъра си като дипломна работа за университета. В Орегонския университет в Юджийн бъдещият писател се обучава в специалността „Реч и комуникация“. После със стипендия завършва „Художествено писане“ в университета Станфорд. От 1959 г. Киси участва в правителствена програма за изследване на въздействието на опиати върху психично болни. За целта писателят работи като санитар в психиатрична болница, където под въздействието на наркотици вижда индианец, който мете пода. По-късно от името на същия несъществуващ образ той разказва историята с Макмърфи и Старшата. „Полет над кукувиче гнездо“ е публикувана през 1962 г.

Кен Киси е издал още няколко творби след „Полет“-а – „Понякога велика идея“, „Песента на моряка“ и други. Но името му остава в световната литература с първия роман. Той бе заснет от Милош Форман през 1975 г., като на 48-та церемония на Оскарите спечели 5 статуетки. Джак Никълсън изигра по неописуем начин главната роля.

У нас няколко пъти е имало постановки по романа. Последната е под режисурата на Александър Морфов, а в главната роля на Макмърфи бе Деян Донков.

Евангелие според Макмърфи:

1. Докато се смеете, сте в безопасност. Смейте се. Когато си изгубите смеха, губите всичко в живота си.

2. Истинската мъдрост е напълно вродена и присъща на хората. Чуждото влияние е отслабваща сила. Бъдете себе си, бъдете такъв, какъвто искате да бъдете.

3. Упорствайте. Не позволявайте на „даденостите“ в живота да ограничават избора ви.

4. Животът е хазарт със залози. Играйте не за да печелите, а за да вкусите от невъзможното. Искреното себелюбие е равно на здрав разум.

5. Напрежението и разнообразието водят до пълноценен живот, а не до кариера и рутина. А сексът е основният замисъл на съществуването. Фундаментално добро.

6. Бъдете осведомени и анализирайте. Погледнете играта от високо преди да хвърлите карта.

7. Бъдете приспособими, а не безкомпромисни.

8. Свободата е предпазливост. Пазете се от обвързване, дори и да го желаете. Движете се бързо и чевръсто – подвижната мишена е трудна за уцелване.

9. Съдбата на човек винаги е в собствените му ръце.

10. Физическите състезания са необходими за запазване на вашата цялост. Перчете се и бъдете смел.

 

 

Leave a Comment