Българо-китайски център за професионално обучение в Пловдивския университет

Пловдивски университетПловдивският университет „Паисий Хилендарски“ и Политехниката на Шенджен, Китай, сключват на 13 ноември, понеделник, от 11:00 ч. договор за учредяване на Центрове за професионално обучение в областта на телекомуникациите и информационните технологии. Новината съобщи ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов. Той и колегата му от утвърдения китайски университет – проф. Синдон Джиа, ще положат подписите си под договора за сътрудничество в Заседателната зала на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“.

След това те официално ще открият Центъра за професионално обучение на Пловдивския университет и Политехниката на Шенджен в сградата на Ректората.

Двете висши училища ще обменят добри практики и информация за най-новите изследователски достижения, ще организират лекции, лабораторни курсове, ще разменят предприемачески и културни визити. Професионалните образователни центрове ще насърчават студентския и преподавателския обмен с цел да се проучат двете образователни системи, за да се придобие по-цялостна представа за партньорската институция и да се „внедрят“ нейните постижения, посочи проф. д-р Невена Милева, зам.-ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“, която е инициатор и основен двигател на проекта. Тя допълни, че в началото на другата година се планира откриването на реципрочния център в Политехниката на Шенджен. Начинанието се осъществява със съдействието на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

 

Leave a Comment