ДКСБТ: Яйцата продължават да поскъпват

златни яйцаЯйцата, размер „М“, са поскъпнали с още 11% през седмицата и едровата им цена вече е 0.30 лв. за брой, показва в последния си бюлетин Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ). Увеличението бе обяснено от проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България, с унищожаването на милиони кокошки носачки в Европа заради съдържанието на фипронил в яйцата и заради птичия грип, от които са установени над 50 огнища.

Нулеви или около един процент са ценовите движения през изминаващата седмица на повечето хранителни продукти, плодове и зеленчуци, според ДКСБТ. Най-съществено изменение има при доматите от открити площи, при които е регистрирано 10% увеличение до 1.65 лв. Вълнообразното поведение на цената на ябълките тази седмица е в посока нагоре с почти 6% до 1.26 лв./кг. Оранжерийните краставици са поскъпнали с 4.5% и се продават на тържищата за 1.85 лв.

Поевтиняване има при олиото, което от 2 лв. за литър е паднало на 1.94 лв. Зелето е смъкнало 3.5% и едровата му цена е 0.55 лв.

Leave a Comment