Пето огнище на птичи грип – в Пазарджишко

птичи грип, петли, кокошкиВирусът на птичи грип е установен в пазарджишкото село Синитево, община и област Пазаржик. Заразата е покосила кокошки в личен двор, съобщава националното радио. В сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатираното огнище – пето по ред в страната, все още не е оповестено.

Служителите на агенцията са ваксинирали всички птици в диаметър 3 км. В карантинната зона са сключени селища и от общините Брацигово и Пещера, добавя БНР.

Припомняме, че по заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 3 ноември е забранено населването с еднодневни животни във фермите с водоплаващи птици. Тази заповед е потвърдена и с още една от 10 ноември. Във втората заповед е наредено освен вземането на серологични проби от птицефермите, да се констатира дали отговарят на изискванията за обособяване в животновъдните обекти на бяла и черна зона.

През зимата 2016/2017 г. в страната бяха установени 72 огнища на инфлуенца, като 87% от тях бяха във ферми с водоплаващи птици, се посочва в заповедта.

 

Leave a Comment