Земеделското министерство отваря врати да покаже сградата паметник отвътре

МЗХ
Сградата е построена по проект на арх. Никола Лазаров през 1927 г. като Окръжна палата
В сряда, 15 ноември, от 13:00 до 16:00 часа Министерството на земеделието, храните и горите отваря вратите си за посетители. Събитието се организира по повод 90-годишнината от построяването на емблематичната сграда и 70-годишнината от помещаване на институцията в нея.
Сградата на МЗХГ е паметник на културата, а запазването и познаването на културно- историческо наследство е един от приоритетите на ЕС през 2018 г.

Домът на земеделското министерство на бул. Христо Ботев 55 е с барокова архитектура. Сградата е проектирана от българския архитект Никола Лазаров. Тя е строена като бъдеща Окръжна палата. Конкурсът за строителството й  е обявен още през 1912 г., но поради войните постройката е завършена едва през 1927 г.

До 1944 г. там се разполага Окръжната палата на Царство България и на едно място са събрани всички окръжни служби: Окръжната Сметна Палата, Окръжното управление, Окръжните медицински и ветеринарен лекари, Окръжните инженери и архитекти, Окръжните училищни инспектори, Окръжното контролно бюро по мерките и теглилките. Освен тях в сградата са Постоянната комисия с бюрата си: Техническо-училищно, Водоснабдително и Планоснемачно, Дирекцията на статистиката, Лесничейството и Районният горски инспектор.

Министерството на земеделието се настанява в нея през 1947 г.

През 1971 – 1975 г. зад старата сграда е построена нова, слепена за старата посредством преходник-коридор.

Гостите ще могат да разгледат една от най-красивите сгради на София, както и интересни експонати от Националния земеделски музей. Пред министерството ще бъде разположен традиционния фермерски пазар, който се провежда всяка сряда. 

Leave a Comment