Заплатата на родителите в семейство с две деца трябва да е по 1474 лв.

семейство на обядЗа да бъде осигурен нормален живот за средностатистическо четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, е необходимо всеки от родителите да получава по 1474 лева заплата, са изчислили от КНСБ. Данните бяха изнесени на пресконференция на синдиката и са цитирани от БТА. Сметките се базират на потребителските цени и издръжката на живот в България през третото тримесечие.

За да се задоволяват основните потребности, свързани с храна, с условията на живот, здравеопазване и образование, месечната издръжка на четиричленното семейство не бива да е по-малка от 2301 лева на месец. Средно на човек от този тип домакинство издръжката на живота е 575.28 лева.

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. показват, че средната работна заплата за страната е 1037 лева, което е с близо 30% по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

Под издръжката на живота са 75% от домакинствата в България или общо 5,4 млн. българи, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Само 25% от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живота или около 1,8 млн. души. 30% от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства (до 314 лева официална линия на бедност) или близо 2,1 млн. души.

 

Leave a Comment