Предприемач ще отглежда в Благоевградско черен бъз и боровинки с капково

боровинкиПредприемачът Иван Терзийски ще отглежда в общините Сандански и Петрич боровинки върху 113 декара. Други 142 декара, върху които расте черен бъз, планира да загради и да инсталира на мястото система за капково напояване. Инвестиционното предложение е получило разрешението на РИСВ – Благоевград. То е на фирмата със седалище в Банкя „Спорт трейдинг“ЕООД, чиито собственик и управител е Терзийски.

Заедно с поставянето на огради и системи за капково поливане при двете насаждение, „Спорт трейдинг“ планира да закупи и земеделска техника.

Градината с близо 34 хил. боровинкови фиданки ще е в землищата на селата Левуново и Ново Кономлади в общините Сандански и Петрич, а естественото находище на черен бъз е в землищата на селата Капатово и Хърсово в същите две общини.

Системите за капково напояване ще се захранват с вода от мрежата на „Напоителни системи“ ЕАД, клон Струма-Места, за което е представен предварителен договор. Боровинките, както и черният бъз ще се отглеждат без торене и растителна защита.

В началото на годината в РИОСВ – Благоевград друг предприемач – „Кооп – 1“, бе поискал съгласието на екоинспекцията за засаждане на боровинки върху 104 дка. За пръв път обаче от Агро Пловдив попадаме на информация за стопанско отглеждане на черен бъз. Растението е изключително тачено като билка, плодовете му участват в рецептите на лечителя Петър Димков.

Leave a Comment