От днес започват 40-дневните Коледни пости

77672-postiОт днес и през следващите седмици до Рождество Христово в Православната църква подготвителният период до светлия празник е време на пости. Коледните пости  традиционно започват на 15 ноември и продължават до Рождество.

Чрез дисциплината на гладуване се вярва, че като се научиш да управляваш първичното желание на тялото за храна, другите светски желания също могат да бъдат по-лесно регулирани. Чрез тази практика човек има по-добра възможнст да се приближи по-близо до Бога. Докато постът влияе на тялото, важно е да се отбележи, че се набляга по-скоро на духовния аспект отколкото на чисто физическите лишения. Православното богословие вижда синтез между тялото и душата, така че това, което се случва на едното, се отразява и на другото. Църквата учи, че не е достатъчно да се лишаваш от храната – човек трябва също да се лиши от гняв, алчност и сребролюбие. В допълнение към поста, даването на милостиня също е подчертано.

В източноправославната църква, постите традиционно изключват от менюто месни продукти, яйца, млечни продукти, риба, мазнини (олио) и вино. Олио, риба и вино се допускат в определени дни по време на постите

15-22 ноември – спазва се строг пост
23 ноември – 19 декември – позволено е олио, вино, риба и морски дарове – с изключение на сряда и петък, когато се спазва строг пост.
20- 24 декември – строг пост.
25 декември – край на постите

По време на поста за изключително полезни се смятат ядките, пълнозърнестите продукти, плодове и зеленчуци. Липсата на белтъчини може да бъде предотвратена ако се наблегне на храни като нахут, боб, леща, киноа, ориз, булгур и гъби. Много е полезно и консумирането на повече плодове като банани, ябълки и портокали, както и свежи зеленчуци.

Постите също са време и човек да експериментира в кухнята, като  http://kulinar.bg/ предлага следната рецепта за постен сладкиш:

Необходими продукти:

150 гр.сладко

200 мл. вода

170 мл. олио

200 гр.орехови ядки (по желание)

1 пак.канела на прах

1 ч.л.сода бикарбонат

600 гр.брашно тип 500

Начин на приготвяне

1. Сладкото се разтваря в топла вода. Прибавят се орехите, канелата, брашното със содата и олиото. Всичко се разбърква. Изсипва се във форма (предварително намазана с олио и поръсена с брашно)

2. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра захар.

Leave a Comment