Агрометеорология: Към 22 ноември минусови температури, през уикенда валежи

Надежда Шопова

Надежда Шопова

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

През изминалия период времето остана топло за сезона с максимални температури на въздуха над 18°C и минимални стойности, по-високи от биологичната нула, необходима за вегетационно развитие. Съществени валежи не бяха регистрирани. В сутрешните часове мъглите бяха често явление, а на места радиационно-минималните стойности бяха отрицателни и бяха регистрирани слани.

Развитието на есенниците протичаше с ускорени темпове. Засетите след агротехническите срокове площи масово покълнаха и започнаха да поникват, а по-ранните чувствително увеличиха височината и гъстотата си. При декоративните видове и някои овощни дървета бяха регистрирани фенофази есенно оцветяване на листата и листопад.

През периода агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до обичайните, които впоследствие ще се понижават. Прогнозират се валежи със стопанско значение, по-съществени в почивните дни и понеделник. Температурната амплитуда до края на седмицата ще е в много близки граници, като впоследствие минималните стойности ще се понижат под 0°C. Отрицателни минимални температури се очакват в сряда, когато облаците ще се разкъсат и времето ще бъде ясно и студено. През първите дни на седмицата ще духа силен вятър от запад.

Условията в началото на периода ще позволят развитие на есенните култури в района. По-късно времето ще се застуди и растенията ще забавят вегетационните си процеси. Като цяло в района в зависимост от датата на сеитба ще се наблюдават фази от масово поникване до масово братене  като растенията към момента са в  добро общо състояние и височина 8-10 сm. При навреме засетите площи от рапица ще се наблюдава фаза розетка, а при масовите посеви, които закъсняха- 6 ти същински лист.  Ще продължат листопадите при овощните дървета. Преваляванията ще отложат провеждането на обичайните за сезона агротехнически и санитарни дейности.

http://plovdiv.meteo.bg;

office.plovdiv@meteo.bg

032 632422 НИМХ, Пловдив

Leave a Comment