Вторият вариант на проектзакона за подпомагане на фермерите запазва преразпределителните плащания и тавана до 300 хил. евро

veliko-narodno-sabranieВторият вариант на Проекта на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) не предвижда отпадане на тавана от 300 хил. евро годишно при директните плащания. Той запазва преразпределителните плащания и схемата за дребните стопани. Документът е публикуван на сайта на Народното събрание. 

Първият законопроект бе внесен в Народното събрание от депутати от групата на ГЕРБ. Той предвиждаше да отпаднат чл. 43а-43в от действащия ЗПЗП. Именно в чл. 43а фигурират следните ограничения: плащанията, които се отпускат на земеделски стопани по СЕПП, да се намалят с 5 на сто за онази част от сумата, която надвишава левовата равностойност на 150 000 евро за съответната година. А също и да не се извършват плащания по СЕПП, които надвишават левовата равностойност на 300 000 евро за съответната година. Чл. 43б нарежда извършването на преразпределителни плащания за първите 30 хектара. А чл. 43в въвежда схемата за дребните земеделски стопани, които през 2015 г. са подали заявление по СЕПП. В проектозакона тези текстове бяха отменени. Ако документът бе приет от парламента, това щеше да доведе до намаляване на ставката на директните плащания за всички земеделци, отпадане на допълнителното преразпределително плащане и спиране на схемата за дребните земеделци.

Този законопроект бе отхвърлен в пленарна зала през октомври.

Във втория законопроект посочените чл. 43а-43в остават.

В програмата на Народното събрание за днес и утре не е предвидено обсъждане на законопроекта в пленарна зала.

Припомняме, че заради спорните моменти в първия вариант на Проекта за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, обявените за отваряне мерки от ПРСР към края на тази година няма да тръгнат и се отлагат за 2018 г. Причината е, че в наредбите за прилагането им е заложено кандидатстване през Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) на средствата от ЕС в България. Същите текстове са включени и в законопроекта за промени в ЗПЗП, който обаче тепърва ще се гласува и обнародва.

 

Leave a Comment