Министър Порожанов предполага, че до Коледа фермерите ще получат базовите директни плащания

Снимка на бТВ

Снимка на бТВ

Земеделският министър Румен Порожанов предполага, че до Коледа земеделските производители ще получат основния пакет, така наречените директни базови плащания за 2017 г., в размер на 500-600 млн. лв. Пълната сума по директните плащания е 800 млн. евро, което е таванът в този програмен период и това предстои до 2020 г., казва министърът в интервю за в. „Труд“.

Успоредно с това има пакет от националния бюджет, който включва преходна помощ за животновъдството, плащанията за тютюна и държавните помощи, които да покрият сектори, където европейските средства не достигат. Министър Порожанов напомня, че вече са изплатени преходната национална помощ за говедовъдството на 50%, а на овцевъдството на 70%.

По Програмата за развитие на селските райони до момента са договорени 30% от средствата, а изплатените представляват около 15 на сто.

Относно увеличаването на минималния осигурителен доход на земеделските производители до 480 лв. от 1 януари 2018 г., Румен Порожанов обяснява, че идеята е глобално правилна, тъй като при сегашните ниски осигурителни вноски фермерите ще получават символични пенсии. Той все пак се надява между първо и второ четена на националния бюджет за догодина депутатите да търсят балансирано решение и да не се стига таванът от 480 лв.

Leave a Comment