БАБХ унищожи през септември над 51 тона рискови храни в предприятия и складове

Агенцията установи използването на 3750 кг отработени мазнини от заведения

складИнспекторите на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) са унищожили през септември 51 615,3 кг рискови за здравето храни, открити в предприятия и складове. Проверките са извършени планово и за месеца са общо 13 хиляди. Те са обхванали също търговските обекти за продажби на дребно и заведения заобществено хранене. Съставени са общо 142 акта и са издадени 713 преписания.

Възбранени и насочени за унищожаване храни от животински произход, открити в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене, са 473,27 кг. Те са били с изтекъл срок на годност или с промяна в органолептиката, или без етикет на български език или с липсващ етикет, както и без документи за произход.

За унищожаване са били насочени още 3750 кг отработени мазнини, 64 кг ядки, течен шоколад, замразена царевица, слънчоглед за липса на етикет и други.

Спрени са още близо 15 кг бисквити с палмова мазнина и без браншови стандарт, 1535 кг маслини без етикетировка, 53 кг краве сирене с наличие на немлечни мазнини и 40 безалкохолни напитки без документи.

Общият брой на временно затворените обекти заради лоша хигиена е 6 – в Ямбол, Плевен, Добрич и София – град.

Само през изминалата седмица инспекторите от отдел „Контрол на храните“ към БАБХ са затворили временно 2 обекта и са възбранили и насочили за унищожаване храни с общо тегло от 110,7 кг.

 

Leave a Comment