Пчелари в училище: Когато ме ужили пчела, й казвам: „Благодаря!“

20171116_124702

Колко важни са пчелите не само за хората, но и за равновесието в природата, а и за живота на Земята въобще, научиха днес в един специален урок петокласниците от пловдивското СУ „Патриарх Евтимий“. Пчеларите Николай Гайдов и Владимир Владимиров от общинското дружество „Акация 1899“, както и апитерапевтът д-р Пламен Енчев, се срещнаха с любознателните деца, за да разкажат за уникалната организация в пчелното семейство и за ползите от меда, прополиса, прашеца, млечицето и дори за лечебната пчелната отрова.

Оказа се, че само едно момиче в класа не е опитвало пчелен мед, а след признанието й няколко деца веднага обещаха да донесат. Поне десет от 30-те ученици вдигнаха ръка, че са ужилвани от пчели, но въобще не ги е заболяло. Дядовците на 5-6 от тях се оказаха пчелари. Впечатлени от разказите за пчелите, петокласниците превърнаха класната стая в нещо подобно на развълнуван пчелен кошер, в който всеки споделяше знанията си.

20171116_125730Владимир Владимиров, който е биологичен пчелар разказа за царицата майка, която през активния сезон снася по 2 хиляди яйца на ден. Когато тя не си върши работата както трябва, обществото в кошера взима решение да я смени. Създава нова пчелна майка по своя технология, а именно чрез храната.

Пчелната отрова дори е полезна, обясни Владимиров. „Когато съм при кошерите и ме ужили пчела, аз й благодаря“, усмихна се той. И веднага поясни, че отровата в жилото всъщност лекува ставни заболявания. Николай Гайдов посъветва учениците, когато около тях зажужи ядосана пчела, да клекнат, да скрият с ръце главата си и да изчакат пчелата да отлети.

Някога, преди да бъде измислен хладилника, хората са запазвали хранителните продукти, като са ги намазвали с мед. Месото например е било съхранявано така за дълго време. Хората са се досетили за отличните консервационни качества на меда поради простия факт, че този продукт не се разваля. Единствено влагата може да го повреди. За да предпазят меда от нея, пчелите го запечатват в килийките с восъчно капаче.

Апитерапевтът д-р Енчев разказа, че пчелите създават прополиса от фитонцидите, които отделят растенията. Основно свойство на фитонцидите е да предпазват от микроби и следователно прополисът притежава тези антибактериални качества. Благодарение на това, че пчелите облепят отвътре кошера с прополис, запушвайки всяка малка и голяма дупчица в него, те не боледуват. Пчеларите също са сравнително здрави хора, тъй като дишат здравословния въздух от микросредата в кошера, консумират суперхраните, които правят пчелите, понасят отровата им, за което им благодарят.

Двамата пчелари почерпиха учениците с мед и със зрънца прашец, и им обещаха догодина да ги заведат при учебния пчелин на пловдивското дружество. Урокът продължи един астрономически час, който мина като пет минути.

Leave a Comment