На европейския пазар българските малини се изкупуват първи

През месец май 2018 г. в България ще се проведе Световна конференция на малинопроизводителите

Българските малини се изкупуват първи, когато се появят на европейския пазар. Това показва, че потребителите ценят високо вкусовите им качества и богатото съдържание на хранителни вещества. Плодът се използва като хранителна добавка, във фармацията и в козметиката, каза пред БТА председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков. Тези дни в Арбанаси се проведе годишната среща на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

malinaКетоните и ензимите в червените плодчета имат силно изразено антиоксидантно действие, подобряват храносмилането и са подходящи за козметични процедури. Сто грама от концентрирания продукт се равнява на осем килограма пресни малини. В съвременния динамичен свят това е практична форма за усвояването им, посочва Петков.

България е на трето място в Европа по производство на индустриални малини с годишно количество на продукцията от над 15 хил. тона. Страната ни се е ориентирала към износа на замразени малини, заедно с държави като Полша и Сърбия. Докато Испания, Португалия и Франция са големи производители на ягодоплодни в свежо състояние, посочи Петков. Той смята, че българското производство е застрашено заради производители, които са извън ЕС. През последните години те регистрират успешни пробиви на западните пазари тъй като са двойно облагодетелствани –  от една страна нямат мита и такси към ЕС, от друга не са засегнати от санкциите срещу Русия и продават продукцията си там, където им е изгодно. Затова от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните ще настояват за квоти и защитни мита, които държавата трябва да постави като искане по време на председателството на Съвета на ЕС.

През изминалия сезон изкупната цена на продукция за килограм в България е била между два и три лева, а на вътрешния пазар за пресни продукти предлагането е достигнало до 5 лева.

През 2018 година България ще бъде домакин на единадесетата Световна конференция на малинопроизводителите (IRO 2018). Световната асоциация на малинопроизводителите обхваща 13 държави, които произвеждат над 90 процента от световния добив на малини. Организацията съществува повече от 20 години и на всеки две години се организира конференция. България е неин член от 2010 година и за тези седем години сме се утвърдили и доказали, че продукцията ни е с много високо качество, както и че сме надеждни партньори, отбеляза председателят на асоциацията. Той посочи, че форумът, планиран през месец май в Арбанаси, ще бъде изключителна възможност българските малинопроизводители да се запознаят с колегите си от цял свят, да се обменят идеи, опит и технологии. Предвижда се изложение, което ще покаже какви са постиженията на българските производители на ягодоплодни растения, като за престижния форум организаторите очакват помощ от държавата.

От Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните коментираха тенденциите в сектора. Според нейния председател най-открояващата се е свързана с налагането на изключително висок контрол на храните, произведени от малини.

Специфичното при малините е, че те са плод, който при преработката не се мие и по тази причина трябва да има изключително високи хигиенни условия както на полето, така и по цялата верига до клиента, отбеляза Петков. По думите му тенденцията е да се усъвършенства системата за контрол и проследяване на продукта от полето до трапезата на клиента.

Leave a Comment