Днес правителството приема Закона за фуражите, срещу който браншът има сериозни възражения

фуражНа днешното си заседание се очаква правителството да одобри промените в Закона за фуражите. Съюзът на производителите на комбинирани фуражи (СПКФ) предложи доста промени в проектозакона, но в огромната си част те бяха отхвърлени с различни мотиви от експертите в  Министерството на земеделието, храните и горите.

От браншовата организация се противопоставиха на изискването за обучение на персонала, с мотива, че служителите така или иначе преминават задължителен курс на обучение, изискван от системата за контрол НАССР. При положение, че няма изменение в законодателството на ЕС, от съюза считат, че обучителните курсове са излишни, натоварват финансово фирмите в бранша и предлагат те да отпаднат. Министерството отхвърля искането с мотива, че обучението е заложено в приложимото право на ЕС в сектора на фуражите.

Друго искане на Съюза на производителите на комбинирани фуражи (СПКФ) е да се намалят предложените в проектозакона санкции, които достигат до 100 хил. лв. Такива няма дори в Закона за храните, пишат от СПКФ. Те посочват още, че в проектозакона не е посочено как са изчислени предложените нови глоби и имуществени санкции. Отговорът на МЗХГ е, че глобите имат превъзпитаващ нарушителите ефект. „Предвидените санкции трябва да бъдат ефективни, пропорционални и разубеждаващи“, обясняват от министерството.

Друго възражение на съюза е, че пробите, които БАБХ взема, за да извърши официален контрол на фуражите, натоварва бранша годишно с 250 000 лева без ДДС. Според организацията, заетите в сферата на фуражите така или иначе извършват с цел самоконтрол изследвания на продукцията в оторизирани лаборатории, което изискване е заложено в Закона за фуражите. От СПКФ питат защо държавата не поеме допълнителните разходи по официалния контрол на фуражите, каквато е практиката в другите държави. От МЗХГ отговарят, че „Разпоредбата на чл. 50а, ал. 4 от Закона за фуражите изисква пробите от фуражи взети за целите на официалния контрол на фуражите да се заплащат от операторите е в съответствие с изискванията на пряко приложимото право на ЕС. Фуражният сектор не е единственият сектор от хранителната верига в Република България, в който операторите заплащат задължителни такси – в съответствие с изискванията на правото на ЕС, което се прилага пряко от всичките държави членки.“

 

Leave a Comment