Разрешението за кешови плащания до 10 хил. лв. остава

париКешовите плащания до 10 хил. лв. остават в Закона за ДДС. Управляващите не събраха достатъчно подкрепа, за да гласуват предложението сумата да падне до 5 хил. лв. Присъстващите депутати го отхвърлиха днес с 52 гласа „против“, 9 „въздържал се“ и 101 „за“.

Според депутати от левицата предвиденото ограничение на плащането в брой е пример за несправянето на изпълнителната власт със сивия сектор. „С това предложение доказвате, че вие увеличавате данъците по косвен път, защото всички плащания, които минават през банките, ще бъдат с такси. Вие обслужвате банките и стимулирате тяхната печалба“, заяви в пленарната зала депутатът Красимир Янков, цитиран от Offnews.

Менда Стоянова от ГЕРБ отвърна, че резултатите от изсветляването на сивата икономика се виждат по преизпълнението на бюджета и излизането на държавата на положително салдо.

В проекта на управляващото мнозинство се предлагаха законови измененияза ограничаване на плащанията в брой. Предвиждаше се прагът от 10 000 лева, който е в момента, да бъде намален поетапно, като до 2019 г. достигне 1000 лева.

 

Leave a Comment