В деня на светицата философ Екатерина жените не работят

Света ЕкатеринаДнес е православната църква чества света великомъченица Екатерина. Тя се счита за покровителка на майките. Поверията за този ден повеляват днес жените да не работят и да не хващат нищо остро. В района на Пловдив има традиция майките да изпекат питка и малко кравайче и да ги намажат с мед. Питката да раздадат из махалата, а кравайчето да хвърлят на покрива, за да не боледуват децата от шарка.

В Родопите светицата се почита против тежки болести и висока температура. Там се смята, че ако жените се порежат, раната няма да зарасне.

Света Екатерина е била родена в края на трети век в знатното семейство на управителя на Александрия в Египет – Конт, по време на властването на император Максимиан. Тя получила блестящо образование, изучавайки трудовете на философите. Тъй като била и красива, много знатни мъже я поискали за жена. Екатерина обаче поставила условие бъдещият ѝ съпруг да е по-мъдър, по-известен, по-красив и по-богат от нея. А такъв било трудно да се намери. Майка ѝ, която била християнка, я изпратила при възрастен отшелник, която я въвел във вярата.

След години Екатерина заминала при императора, за да го убеди да приеме християнската вяра и да не се измъчват и убиват вярващите. Така се озовала в тъмница. В затвора въвежда всички в християнството, заради което е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. В деня на изпълнение на присъдата обаче, щом докоснала колелото, то се разпаднало. Затова палачите отрязали главата ѝ.

Leave a Comment