Стартира електронна платформа за търговия на агро стоки с Китай

Лозана Василева и посланик Джан Хайджоу  откриха хъба

Лозана Василева и посланик Джан Хайджоу отрязаха лентата на хъба

Първият в Централна и Източна Европа Логистичен център и павилион за електронна търговия за ускоряване и улесняване на търговските взаимоотношения с Китай отвори врати днес край Пловдив. В електронна база данни вече се съдържа информация за над 390 производители от ЦИЕ и Китай, като само българските компании са около 100, съобщи Васил Гелев, директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

„Вярвам, че логистичният хъб ще се превърне в модерен мост за търговия между държавите във формата 16+1 чрез новите технологии“. Това каза в поздравителния си адрес земеделският министър Румен Порожанов. Неговото обръщение бе прочетено от зам.-министър д-р Лозана Василева, която също приветства откриването на Логистичния център.

Центърът се намира в близост до Пловдив между връзките на града с магистрала Тракия в посоки София и Бургас, в индустриална зона Марица. Той е инвестиция на строителната фирма „Сиенит“, която създаде Тракия икономическа зона.

Лозана Василева - логистичен хъб

Годишният стокообмен между България и Китай е над 2 милиарда долара, а около 26-27% от общия български износ на селскостопански стоки е към Китай, посочи Лозана Василева.

В началото на 2017 г. е бил одобрен планът за създаването на Логистичния център и павилиона за електронна търговия. Тук ще се демострират продукти и ще се извършва логистика, ще има база за съхранение, ще има контрол на качеството и ще се организират връзките както със седемте български павилиона в Китай, така и транспортните коридори.

логистичен хъб„Китай е важен партньор за България и привличането на китайски инвестиции ще допринесе за развитието на транспортната инфраструктура“, заяви транспортният зам.-министър Димитър Геновски.

По думите на Любомир Ганчев, съветник на икономическия министър, българският износ към Китай се е увеличил 7 пъти в последните десет години.

Пламен Панчев

Пламен Панчев

Посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу изрази увереност, че търговията с 16-те държави от ЦИЕ ще се задълбочава.

„Винаги вашите инвестиции ще бъдат защитени, а нашата администрация ще е готова да окаже необходимата помощ на китайските партньори“, увери гостите от Китай областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Съдружникът на „Сиенит“ Пламен Панчев обеща на добър път на логистичния хъб и пожела следващата година България да стане център на китайските инвестиции.

логистичен хъб отвън

 

Leave a Comment