Агрометеорология: В края на ноември температурите падат, вегетацията затихва

Прогноза за 25.11.2017-01.12.2017

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

Надежда Шопова

Надежда Шопова

През изминалия период времето беше благоприятно за развитието на зимуващите култури. Наднормените температурни постъпления и слънчевото време в часовете около обяд дадоха възможност и на закъснелите посеви да напреднат в развитие. Условията бяха добри за извършване на междуредови обработки, дълбока оран и дисковане на свободните площи както и за преглед и санитарни дейности в овощните градини. С понижаването на температурите се наблюдаваше масово оцветяване на листата и листопад.

През почивните дни и в началото на седмицата се очаква даесен преобладава облачно време като максималните стойности на температурата на въздуха в района ще са около 10°C, а минималните между 3°C и 7°C.  По-съществени валежи се прогнозират в понеделник и вторник. В средата на седмицата с изясняване на времето температурите чувствително ще паднат и минималните вече ще са отрицателни – около минус 2°C. В началото на декември ще се затопля като отново са възможни слаби превалявания от дъжд.

През периода развитието на зимуващите култури ще протича с умерени темпове. Като  цяло пшеницата и ечемика ще посрещнат зимата във фаза братене и много добро общо състояние. При рапицата ще се наблюдава фенофаза формиране на розетка. Стихване на вегетацията на растенията ще се наблюдава в средата на седмицата, когато се очаква да бъде и най-студено.

http://plovdiv.meteo.bg;

office.plovdiv@meteo.bg

032 632422 НИМХ, Пловдив

Leave a Comment