Лозана Василева: Веднага след обнародване на Закона за земеделските помощи тръгват няколко мерки

Лозана Василева, заместник-министър на земеделието, през Агро Пловдив (блиц)

Лозана ВасилеваГ-жо Василева, в проектонаредбата за прилагане на мярка 4.2 пишете в мотивите, че преработвателната подмярка ще бъде отворена в рамките на две календарни години. Означава ли това, че 4.2 ще стартира през 2017 г.?

В очакване сме. Ако се приеме Законът за подпомагане на земеделските производители до края на годината, ще отворим приема по тази мярка. Но най-късно това ще стане в началото на 2018 г.

Възможно ли е и други мерки да бъдат отворени тази година?

Да, да. В момента, в който се приеме законът, имаме готовност за отваряне и на горските мерки, на общинската мярка 7.2, мярката за младите фермери, както и тази за малките – 4.1.2. През лятото имахме провеждане на тематични работни групи, обществено обсъждане на проектите на наредбите. След приемане на закона ще бъдат оформени насоки за кандидатстване, за да съответстваме на Закона за управление на европейските средства.

Трябва ли Законът за подпомагане на земеделските производители да е обнародван в Държавен вестник или може след окончателното му гласуване в парламента да се стартират процедурите по отваряне на мерките?

Не може. Трябва да изчакаме публикуването му в Държавен вестник, след което да обявим приемите.

Така че е малко вероятно тази година да се отвори някоя от мерките?

Не мога да кажа. Знам, че много скоро законът ще бъде разгледан в пленарна зала.

Leave a Comment