Как градинарите от Куртово Конаре могат да останат без поминък заради институции

Стоян Кънев (вляво) и Златка Дойчевска

Стоян Кънев (вляво) и Златка Дойчевска

Дейността при кариерата за добив на варовик е унищожила 400 декара земя

Прочутото с автентичните български сортове пипер и домати село Куртово Конаре, община Стамболийски, може да остане без земеделски поминък заради кариерата за добив на инертни материали и заради институциите, чиито решения са в полза на инвеститора „Персенк инвест“ООД. Това съобщиха днес на пресконференция Стоян Кънев и Златка Дойчевска от Инициативния комитет на селото, създаден да отстоява интересите на хората срещу „Персенк инвест“.

Стоян Кънев посочи, че Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив открито подкрепя инвеститора и решенията й са в защита на неговия интерес. Затова Инициативният комитет иска оставката на директора Георги Семерджиев.

Още през 2012 г. „Персенк инвест“ е получила 35-годишна концесия за добив на инертни материал в близост до селото без да има разрешение за водоползване, необходимо за дейността й. През 2016 г. Басейнова дирекция е издала три такива разрешения, едно по едно атакувани от жителите на селото. Срещу първото разрешение са се подписали 720 души от Куртово Конаре и то е било съдебно атакувано със 132 жалби. На това стопиране от страна на жителите Басейнова дирекция отговаря с второ разрешение за водоползване в полза на инвеститора. Срещу него са внесени 53 жалби в Административния съд. Третото разрешение, издадено от институцията, вече е регистрирано в съседната община Кричим (малка част от кариерата попада в землището на Кричим) и остава извън вниманието на Куртово Конаре. Когато Инициативният комитет разбира за него, завежда дело, подобно на предишните две. Въпреки съдебните производства, които още са в ход без крайни решения, фирмата продължава да работи. През 2015 г. например тя е доставила на „ТЕЦ Марица Изток 2“ 2 млн. тона варовик, който се ползва от централата за сероочистване.

От около 800 дка земеделска земя, съседна на кариерата, 400 декара са неизползваеми заради „Персенк инвест“, твърдят от Инициативния комитет. Причините са основно две – липсата на поливна вода и запрашаване на земята и реколтата с бял прах, вероятно варовик.

Земеделците от Куртово Конаре са поливали нивите си с вода от новоселския напоителен канал, собственост на „Напоителни системи“. Според Инициативния комитет пловдивският клон на държавната фирма не е подписал договор с Басейнова дирекция и няма право да продава водата.

Златка Дойчевска губи вече три години поред голяма част от продукцията си – ябълки и домати. „Всичко става бяло от варовика. Растенията не могат да дишат и изсъхват. Тази година реколтата от ябълки в градината ми от 20 декара е едва към половин тон от декар“, разказа пред Агро Пловдив жената. Белият прах, посипал се над градината на Златка, е унищожил 4 хил. корена домати. В добавка на това поливната вода от „Напоителни системи“ тази година е била с много лошо качество. „Беше отпадъчна вода“, твърди производителката.  Въпреки че от „Напоителни системи“ нямат право да продават водата заради неспазена процедура, Златка Дойчевска е трябвало да плати две поливки по настояване на фирмата при реално направена една.

В района около добива на скален материал собствениците на 400 декара земя са се отказали от земеделие и са изоставили нивите си. Повечето земеделци са се концентрирали в другия край на селото, за да са по-далече от варовиковия прах.

От Куртово Конаре от години изпращат сигнали срещу дейността на „Персенк инвест“ към държавните институции. Единственият резултат е, че фирмата е спряла дейност за около месец  през 2016 г., но после отново започнала да добива материал. Тогава тя е получила предписание да се съоръжи с оросителна система. Оттам нататък Басейнова дирекция е издала трите разрешителни. Преди десет дни за проблема е бил информиран и вицепремиерът Валери Симеонов, който обещал да говори с екоминистъра Нено Димов. Засега резултат няма.

Инициативният комитет заплашва да затвори автомагистрала „Тракия“ и дори да заведе дело срещу министър Нено Димов ако държавата продължи да не обръща внимание на екологичния проблем на селото. Истински парадокс е, че скалното находище попада в две защитени по Натура 2000 местности и въпреки това продължава да работи. От Инициативния комитет твърдят, че сред жителите са се увеличили респираторните заболявания.

 

Leave a Comment