Приет е на първо четене Законът за подпомагане на земеделците

За инвестиционните мерки ще се кандидатства през ИСУН, за компенсаторните – през ИСАК. След предларително класиране на проектите, кандидатите ще имат седмица да възразят

veliko-narodno-sabranieПарламентът прие на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители. Измененията предвиждат производствата по инвестиционните мерки и подмерки от Програмата за развитие на селските райони вече да се провеждат чрез Интегрираната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН 2020).

Проектните предложения по тези мерки ще подлежат на предварителна оценка, когато общият размер на заявената финансова помощ надхвърля бюджета за съответния период на прием. Критериите и редът за извършване на оценката и класирането ще бъдат определени в насоките за кандидатстване. В едноседмичен срок от публикуване на класирането ще могат да бъдат подавани възражения, които ще бъдат разглеждани от специална комисия. Предвижда се срокът за произнасяне по възраженията да е две седмици.

Производствата по компенсаторните мерки на площ, свързани със залесяване, агроекология и климат, биологично земеделие, Натура 2000, необлагодетелствани райони и хуманно отношение към животните ще се извършват чрез ИСАК.

От БСП и ДПС посочиха, че това е вторият вариант на законопроекта, който се разглежда в пленарна зала. От опозицията отбелязаха, че някои от слабостите са изчистени, но поискаха да бъде прецизиран и двуседмичният срок за произнасяне по възражения, защото бил недостатъчен.

Leave a Comment