Агро семинарът на НАЗ тръгва утре с отговори на МЗХГ и ДФ „Земеделие“

Агро семинарът преди година Архивна снимка на Агро Пловдив

Агро семинарът преди година
Архивна снимка на Агро Пловдив

Седмият Национален Агро Семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще бъде открит утре, 30 ноември 2017 г., от 13.00 ч. в Гранд Хотел Пловдив в Пловдив. Двудневният форум ще бъде под надслов „Хоризонти пред българското зърнопроизводство“ с фокус върху бъдещите перспективи в сектор Зърнопроизводство и този контекст е обединяващ за всички лекции и презентации.

Програмата ще бъде допълнена от дискусии по актуални за бранша теми, обмяната на опит с няколко гост-лектори, между които проф. Харолд ван Ес, преподавател и изследовател в Университет „Корнел“, САЩ, Брайан Гогин, съветник по земеделие и ръководител на екип на Проект „Опазване на почвите в България“, доц. Георги Митев, преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев“ и ръководител на Проект „Опазване на почвите в България“,и др.

Семинарът ще бъде открит с дискусия с участие на ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие” – РА по актуални за сектора теми. Към представителите на МЗХГ и ДФ „Земеделие“ НАЗ ще адресира питанията си относно:

  • индикативния график на плащанията по директните схеми и по площните мерки на ПРСР 2014-2020 г.
  • подготовката за Кампания 2018 г. по очертаване на площите и подаване на заявления за подпомагане
  • регулирането на поземлените отношения и насърчаване сключването на доброволни споразумения по чл.37в от ЗСПЗЗ;
  • промени в законодателството относно правото за придобиване на собственост върху земеделска земя от лица, установени в други държави членки на ЕС, според отправените от ЕК препоръки;
  • предстоящия втори прием по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“;
  • реформата на системата за борба с градушките – етап на разработване на план за бъдещото функциониране и участие на заинтересованите страни;
  • основните акценти и приоритети в програмата на МЗХГ за задаващото председателство на България на Съвета на ЕС.
  • информация от втория прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в материални активи“
  • прилагането на системата „жълт картон“ и административните санкции;
  • и др.

Националният Агро Семинар се утвърди като водещо престижно събитие в календара на земеделските производители, предоставящо възможности за срещи и дискусии относно най-иновативните и оптимални решения в областта на Зърнопроизводството.

Програмата на Седмия Национален Агро Семинар можете да видите тук.

Leave a Comment