НАП: Губите здравни права ако не подадете декларация Образец 7

приходна агенция Пловдив

НАП Пловдив предупреждава хората, които сами внасят здравните осигуровки да не забравят декларацията

Лицата, които сами внасят здравните си осигуровки, задължително подават в НАП декларация Образец 7. Ако не го направят ще се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права след време, предупреждават от НАП Пловдив.

Декларацията Образец 7 се подава еднократно. Тя се попълва от всички, за които е възникнало задължение да внасят лично за своя сметка здравните си осигуровки. Такива са например трайно безработните, домакините, студентите над 26 години.

Декларацията се подава най-късно до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който едно лице е започнало да се осигурява само. Например, ако е останало безработно на 1 май, до 25 юни то трябва да подаде в НАП въпросния формуляр. Също в срок до 25-то число на месеца се плаща и самата вноска за здраве, чийто размер през 2013 година остава непроменен – поне 16,80 лв.

Формулярът може да бъде разпечатан от интернет страницата на НАП www.nap.bg . Също там, в рубриката „Електронни услуги със свободен достъп“ всеки може да проверява и следи здравния си статус, което става напълно безплатно с въвеждане на ЕГН.

 

Leave a Comment