Рейтинговите агенции „Стандарт енд Пуърс“ и „Фич“ повишиха оценките си за България

министерство на финанситеМеждународните рейтингови агенции „Стандарт енд Пуърс“ и „Фич“ повишиха кредитния рейтинг на България, съобщи Министерството на финансите.

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings подобри оценката за дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута до ‘BBB-/A-3’ от ‘BB+/B’. Повишената оценка на анализаторите отразява засилването на външната позиция на страната, обусловена от продължителната експанзия на износа и нарастването на спестяванията. Според S&P Global Ratings рисковете, свързани със съществена и внезапна промяна във финансовите потоци, идващи от чужбина, и в частност преките чуждестранни инвестиции, са намалели значително. Публичните финанси също са оценени като стабилни и защитаващи валутния режим.

Отното на 1 декември агенция „Fitch“ повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на ‘BBB’ от ‘BBB-‘. Перспективата и на двата показателя е стабилна. Повишеният рейтинг отразява подобренaта оценка на България по отношение на външните финанси, като представянето на страната надхвърля средното по стандартите за категорията ‘BBB’.

От „Fitch” отбелязват, че през 2016 г. България е нетен външен кредитор (8.6% от БВП) и се очаква позицията да продължи да се подобрява. Излишъкът по текущата сметка е оценен на 3.4% от БВП, средно за периода 2017-2019 г., подкрепен от повишаването на конкурентоспосбността и диверсификацията на износа. Вторият фактор с висок принос към оценката на рейтинговата агенция е свързан със засилването на външните буфери на страната. Външните резерви представляват 49.7% от БВП, а коефициентът на външна ликвидност е оценен на 215% към края на 2016 г., които осигуряват адекватно покритие за поддържане на режима на валутен борд.

 

Leave a Comment