МЗХГ ще изработи стратегически план за разпределяне на субсидиите, който ЕК трябва да одобри

МЗХМинистерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) трява да разработи стратегически план, в който да определи как и къде трябва да бъдат инвестирани европейските средства за земеделие през следващия програмен период 2021-2027 г.  Този план трябва да бъде съобразен приоритетните цели на Брюксел: околната среда, изменението на климата и устойчивото развитие. За да започнем да го прилагаме, планът трябва да бъде одобрен от Европейската комисия. Такива планове трябва да разработят и останалите държави в ЕС.

Това стана ясно на днешното обсъждане на становището на ЕК, във връзка с бъдещата ОСП, оповестено миналата седмица. То се състоя в Дома на Европа в присъствието на представители на ЕК у нас и на земеделските зам.-министри Лозана Василена и Вергиния Кръстева.

Инициативата на Брюксел е държавите членки да поемат по-голяма отговорност.

Запазва се подпомагането по Първи и Втори стълб, но през следващия период прилагането на ОСП трябва да се опрости и бюрокрацията да се намали.

Преминаването от общовалиден към индивидуализиран подход означава, че самата политика, както и въздействието й върху реалния живот ще бъдат по-близо до хората, които я прилагат на практика, отчетоха на обсъждането.

Leave a Comment