От 19 декември се кандидатства по мерки от пчеларската програма за 2018 г.

базар на пчелен мед в Пловдив 1От 19 декември 2017 г. започва прием за финансовата 2018 година по мерките от Национална програма по пчеларство (НПП). Приемът ще продължи до 5 януари 2018 г., а по мярка Е ще приключи на 23 февруари 2018 г.

Миналата седмица изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков съобщи в Пловдив, че модулът за електронно подаване на заявления е почти готов и че най-вероятно ще се приложи най-напред при кандидатстване по пчеларската програма. Засега обаче липсва съобщение от ДФ „Земеделие“, че именно по този начин браншът ще заявява мерките.

Мерки Б, Г и Д от НПП 2017-2019 г. включват дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки.

По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.

По мярка Е се финансират проучвания на университети, висши учебни заведения, научни институти и научни организации в областта на пчеларството. За финансово подпомагане могат да кандидатстват проекти, получили положителна оценка на практическо-приложната част от комисия в Селскостопанска академия.

Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. е одобрена от Европейската комисия с Решение за изпълнение (ЕС) 2016/1102, като общият бюджет на пчеларската програма възлиза на приблизително 14.28 млн. лева, от които 50 на сто са осигурени от ЕС и 50% – от националния бюджет. За 2018 година финансовият ресурс е 4 758 594 лева.

Повече информация за мерките от НПП 2017-2019 г. и условията за финансиране, както и образец на заявлението за подпомагане заинтересованите могат да получат в областните дирекции на Фонда, в отдел „Пчеларство, мляко и интервенции“ на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“ в Централно управление на ДФЗ-РА, както и онлайн на сайта на Фонда.

Leave a Comment