Истински истории на БАСФ за зелени полета и фермерски успехи

На Агро семинара на НАЗ фирмата направи премиера на фунгицида на бъдещето Приаксор

БАСФ 30 ноември 2017

Истински агро истории, разказани и показани от служители на БАСФ, с цитиране на реални производители. Това бе част от представянето на фирмата по време на Агро семинара на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в края на миналата седмица в Пловдив. Историите от практиката – такава каквато е, бяха от фермери за фермери. Бяха за зелени полета, за обилни реколти и за продукти на БАСФ, с които те се постигат. Бяха на езика на земеделците и затова те ги попиха, седнали в корпуса на космически кораб, който ни пренесе в бъдещето днес. Такава асоциация навяваше футуристичният интериор, изграден в зала на „Гранд хотел Пловдив“.

Ваня ГорчеваПреди това  мениджърът на отдел „Растителна защита“ на БАСФ Ваня Горчева направи премиера на най-новия фунгицид, комбинация от SDHI и най-мощния стробилурин за листно приложение в житни култури – Приаксор٭. „Тук имаме комбинация от стробилурин F500, който вие познавате от Диамант Макс, с най-новия ни SDHI – Ксемиум, който познавате от Систива“, обясни Ваня Горчева. Тя посочи, че Приаксор е продукт от нов клас растителна защита и е отговор на нова генетика сортове пшеница у нас, от които вече 70% са чужда селекция. Продуктът има дълго действие за сигурен контрол на житните култури и за по-успешно управление на риска и печалбите. Той ще се справи отлично с новите, трудни за контрол болести, като дрешлера, коренови гниенета, ръжди, септориоза, брашнеста мана и други.

Но да се върнем на историите:

Историята на Върбан Върбанов, регионален мениджър за Южна България:

Върбан Върбанов

Към успеха се стремим всички. Но когато го постигнем, можем да го надградим, като го направим устойчив. Защото, както казват, понякога е по-трудно да останеш на върха, отколкото да стигаш до него. 

Историята, която искам да ви разкажа, е от стопанство в село Ковач. Там агроном е Ники Иванов. Преди 4-5 години той даде лицето си да рекламираме Алегро. 

Пет поредни години до 2011-2012 г. Ники се бореше да постигне от Енола 650-700 кг от декар. През 2012 г. смени растителната защита като застана на една технология, за която на определени полета бе разбрал, че постига най-значителни резултати и сигурна защита от болести. Тогава за пръв път през 2012 г. достигна 700 кг и ги подмина. След това остана на тази технология, защото се увери, че тя работи. Това е Кинто Плюс като обеззаразител, Танго Супер като първи фунгицид и Алегро като наддграждане за второ третиране. Снимах неговия тефтер. За 2017 г. се вижда среден добив от 711 кг/дка при Енола. Всеки знае как от един момент нататък този сорт трудно минава 550-600 кг. Но при пълна превенция от болести и добри други фактори това се оказва възможно вече пета последователна година. Това ми направи силно впечатление. Голяма част от вас знаят, че аз вярвам в Танго Супер и винаги съм го препоръчвал там, където има трудни условия и очакваме тежки и влажни периоди със септория, ръжди и други. Но вие също заставате зад него, тъй като в последните 2-3 години Танго Супер е най-третираният фунгицид, заел най-много площи в България. 

Историята на Николай Николов, регионален мениджър за Североизточна България: 

Николай Николов

Когато преди 5 години бяхме с вас в Германия, посетихме няколко опитни парцелки на БАСФ и една ни направи особено впечатление. Това бе парцелката на Капало. Всички попитаха: „Защо го няма този продукт в България?“ Една година по-късно Капало влезе у нас и днес продължава да увеличава площите си. 

Капало е различен. Има три различни активни вещества от три различни групи с три различни механизми на действие. Капало не е продукт, който се избира с калкулатора. Той се избира заради неговата добавена стойност, за възможността на получиш повече за парите, които ще вложиш. Негов неизменен партньор е Диамант Макс. 

Аз пък, подобно на Върбан, заставам зад своя продукт – Диамант Макс, защото това е фунгицидът, който радва окото – прави пшеницата тъмнозелена и дава кураж, че когато дойде юли със сигурност ще получим един отличен резултат. 

Това е село Сенокос, където традиционно провеждаме демонстрационните открити дни. Какво показа 2016 г.? (Неслучайно взех тази година, защото през нея се показахме със силните продукти. Тогава имаше висок инфекциозен фон и се видяха големите разлики.) Ето резултатите: Третирано с един фунгицид, пък бил той и Танго Супер – 513 кг. Ако резултатът беше отпреди 10 години щяхме да кажем, че е отличен. Но вие искате повече! Така и направихме. Надградихме към него Медакс Топ и второ третиране с Дует Ултра. Така добавихме 123 кг, за да достигнем до 636 кг. С технологията Капало-Медакс Топ-Диамант Макс постигнахме почти 800 кг от сорта Енола – нещо, което впечатлява. Но това беше един опит, който ние търсехме и беше заложен още през есента. 

Местим се 5 км по на изток, отиваме в съседното село, в едно случайно поле, третирано първо с Кинто Плюс (обеззаразител), Капало и Диамант Макс. Изглеждаше така хубаво, така наситено зелено, че съседът, който е председател на местната кооперация, се обади да ме попита какво правим на това поле, че неговата пшеница изглежда по-зле от нашата. Сравнихме сортовете – еднакви бяха. Споделих му технологията – Капало и Диамант Макс, начинът, по който сме го направили и се уговорихме да видим как това ще се отрази върху добива. Резултатите не закъсняха. При нас беше 955 кг в Капало и Диамант Макс, а при кооперацията 870 кг и то при предшественик соя. Със сигурност догодина председателят ще заложи на нашата технология. 

Историята на Десислава Драгнева, търговски представител в Североизточна България: 

Десислава Драгнева

През 2012 г. триазол съдържащите продукти бяха почти 100%. Но в 2017 г. стробилурин съдържащите вече са на 30% от площите. 

Най-успешният фунгицид в слънчоглед и рапица, комбинация от стробилурин и SDHI –  Пиктор, ни радва вече седем години. Той, въпреки цената, остана абсолютен лидер. Трудно ми беше да избера коя история на успеха да разкажа. Дълго мислих и избрах историята да е от 2017 година, тъй като тя беше най-трудна за производството на рапица. Разказът е за „Клас Комерс“, които получиха 430 кг – най-високия си добив. Те от години отглеждат рапица и все не можеха да се представят с добри резултати. Тази година решиха да дръзнат и да сложат Пиктор като абсолютен логичен завършек на всичките си усилия през годините. Хората, които отглеждат слънчоглед и рапица, и залагат на Пиктор, имат изключително устойчиви добиви.  „Клас Комерс“ постигнаха немислими преди това резултати. 

Но искам да споделя кое ме радва най-много. Свидетел съм как вие сами споделяте за Пиктор. Ще цитирам някои думи, които съм чувала от вашата уста. „Пиктор? Изобщо не го коментираме. Той е ясен!“ Или: „Ама ти не ползваш Пиктор? Това е груба грешка!“. Или: „Пиктор е мехлем за рапицата!“ И много други. Когато излезе от вашата уста, това е гордост, носи наслада за нас, които всеки ден даваме сърцето си да работим в сферата на земеделието. Ето защо, дами и господа, земеделието за мен е предизвикателство, призвание, престиж! 

٭ Още нещо за новия Приаксор

Кое прави Приаксор толкова уникален и различен от това, което познаваме днес? Това е Ксемиум – едно от активните вещества на продукта, посочи Ваня Горчева.

При попадане на работния разтвор върху листата се вижда как продуктът бързо се дистрибутира. Попада във вътрешността на листата и продължава да пробива надолу към ненапръсканата маса. По този начин Ксемниум ще опази листата за дълъг период от време, защото е равномерно и добре разпределен.

Второ характерно качество на този продукт е, че попадайки върху листата, активното вещество започва да образува кристални структури, които здраво прилепват към  восъчния слой и се задържат. Продуктът остава там независимо от слънчевото греене и от дъждовете, които се случват често през пролетта.

Важен практически въпрос е колко дълго време може да се разчита на Приаксор. Кристалната структура позволява продуктът да остане по-дълго време активен. Когато попадне отново влага върху кристалите, те се реактивират, отделят равномерни порции ново активно вещество, което отново бързо се разпределя по цялата листна маса.

Има и още едно качество: Ксемиум успява да опази и новия приръст. Вследствие на капката дъжд или росата, част от активните частици  попадат във водата и заедно с капката вода достигат до листните влагалища, където проникват и осигуряват защита на новия приръст.

Как Приаксор действа вътре в клетките на патогена? SDHI – най-новата група фунгициди, се характеризира с това, че те инхибират (блокират) ензима SDH. Преди да стигнат до този ензим, те трябва да преминат през множество бариери. Бариерите са хидрофобни и хидрофилни.

Именно структурата на молекулата на Ксемиум го прави различен и единствен. Тя се променя, адаптира в зависимост от това какви бариери трябва да преодолее в клетката докато стигне до ензима. Когато достигне до него, болестта е вече под контрол.

Другото активно вещество от групата на стробилурините – F500, има много добро действие не само за контрола на болестите, но и за подобряване физиологията на растенията. Той дава наситено зеления цвят на полетата, който показва, че има активна фотосинтеза. По този начин посевите са предпазени не само от болести, но и от неблагоприятните абиотични фактори.

Обобщение от Мария Неделчева, търговски мениджър на БАСФ:

Мария Неделчева„В България сме внедрили над 60 продукта от голямото портфолио, с което фирмата разполага в световен мащаб. Това са продуктите, които са се представили най-добре при нашите климатични условия. Имаме пълни технологични решения в 4-те основни полски култури плюс трайните насаждения и всеки от вас знае колко е силна офертата ни в житни култури. Прилагайки нашите технологии, вие защитавате добивите, които очаквате. Тя защитава и всички инвестиции вложени в производството.

Какво означава управление на риска от гледна точка на растителната защита и какви са рисковете. Първият риск е от климатичните условия. Той може да бъде намален с избора на подходящи продукти за растителна защита. Ще дам пример със Систива. Тези, които през есента третираха семената, намалиха риска още от момента на сеитбата. Здравите растения ще преодолеят по-добре рисковете на зимата. Ако напролет използвате Приаксор, ще продължите превенцията.

Друг пример: Пулсар Плюс. Миналата година на този форум го представих за първи път – нов хербицид за новите Клиър-фийлд Плюс хибриди. Внесохме 50% отгоре от планираните количества Пулсар Плюс. Резултатите бяха много добри в тази неособено добра за слънчогледа година.

Позиционирахме изключително добре ценово нашите продукти и ги подкрепихме с промоции. Земеделците го разбраха. И в 2018 г. ще продължим курса на прецизна растителна защита, която ще бъде подкрепена с промоции.“

Екипът на БАСФ

Екипът на БАСФ

Leave a Comment