На 7 декември злото се вселява в Дракула

ДракулаНа 7 декември 1431 година се ражда Влад III Дракула. Ако са верни легендите, че в невидимия свят има демони, които понякога приемат човешки облик, то Дракула е потвърждение на истинността им. Животът му показва, че той е сред най-жестоките мъже, раждали се на земята. Историците отхвърлят твърдението, че е вампир. Но потвърждават изключително свирепия му характер, който е извън всяка нормалност. Той му носи и прозвището Цепеш, което в превод означава „който набива на кол“.

Славата си на вампир Влад Цепеш получава от романа на Брам Стокър „Дракула“, който е писан в края на 19 век. И ако трябва да сме още по-точни, интересът към личността му се държи най-вече на Холивуд.

Прозвището му Дракула произлиза от предполагаемото членство на Влад в Ордена на Дракона (Order of the Draculestis), в който със сигурност е членувал баща му. Организацията е имала високата цел да защитава християнството от турците. Тя е създадена от Зигмунд Люксембургски. Доказателството, че Влад е бил член на ордена е подписът му на официални документи, където стои името „Дракула”. Факт е също, че Влад Цепеш е отнел живота на десетки хиляди турци.

Той е бил владетел на Влашко три пъти – през 1448, в периода 1456-1462 и през 1476.

Още когато е на 28 години започва да прилага наказанието набиване на кол. По този начин той наказва болярите, заради които баща му и брат му са убити.

Има история за това как веднъж наредил на стражата си да закове с пирони чалмите на двама турски пратеници, които отказали да ги свалят пред него. И войниците ги заковали – направо върху главите.

Влад Дракула поема на освободителен поход срещу османската империя на юг от Дунав, когато е на 31 години. Преминавайки през Мизия, унищожава 38 000 турски войници. Документите говорят, че поне 20 000 са намерили смъртта си по особено мъчителен начин – на кол.

Носят се легенди, че Цепеш не прощавал на поданиците си, които крадат, лъжат и мамят. Разказва се, че убеден в ефикасността на законите си, Влад III разпоредил на чешмата на централния площад в Търговище (Румъния ) да бъде сложена златна купа, за да я ползват жадните пътници. Според исторически източници, по време на цялото му царуване купата останала там и не била открадната нито веднъж (но пък останала почти неизползвана).

И досега румънците, когато реагират на извънредна корупция, изнудване или несправедливост използват поговорката „Къде си, Цепеш, господарю?!“, призовавайки го да накаже жестоко виновния.

От години замъкът Бран, който е близо до Брашов, е обсаждан от туристи, които искат да надникнат в обиталището на Вампира. От 1920г. до 1947г. , замъкът е собственост на Румънското кралско семейство. Използван е за резиденция на кралица Мария (същата, която построява двореца в Балчик, България).

Най-вероятно Дракула не е стъпвал в него, или ако го е посетил, е било за кратко. Замъкът е кацнал на скала, а под него зеят дълбоки пропасти. Стълбите му са стръмни, а много от стаите са малки и с ниски тавани.

Търговията около замъка е подчинена на легендата за вампира Цепеш. Продават се сувенири, чуват се стонове и писъци, лее се вино и бира, на скарата цвърчат трансилвански колбаси. Приходите от продажбата на билети се делят между местните власти и румънския наследник Доминик фон Хабсбург, получил през 2006 г. конфискувания от държавата в 1948 г. замък. Туристическият поток от „вампироманията“ се засилва особено след 1992 г., когато Франсис Форд Копола реставрира замъка, за да снима прочутия си филм „Дракула“.

 

Leave a Comment