Дори и райска да е градината на фермера, торовете на Лебозол ще увеличат добива с 20%

Три немски института участват в разработването на фирмените продукти 

Хусейн Ахриев

Г-н Ахриев, с кои торове фирма Лебозол изпреварва конкурентите си?

Ние сме по-добри от конкурентите с всички торове, не само с един. Всички наши продукти са формулирани. Какво означава това? С тази формулировка гарантираме на селскостопанските производители, че продуктът ще бъде доставен на растенията без всякакви загуби. Тоест, няма да има загуби затова, че е валял дъжд, че торът е паднал от листата или че растението не е успяло да го усвои. Благодарение на абсорбционното средство растението ще поеме продукта без загуба на енергия и с поносимост над 90%. Да не говорим за носещи тела, емулгатори, pH, буфери … С всички тези формулировки гарантираме най-важното: че продуктът има хранителна стойност и ще бъде добре приет от растенията. Ние никога не сме правили листните торове така, както правят други фирми … Но няма значение как те ги правят, това не е наша работа. На полето се показва всичко, доказват се думите ни. Никога не сме правили листни торове като сме разтворили във вода микро и макро елементи. Нашето производство е сложно. Да нахраниш растението през листата това е голяма наука. С тази наука се занимава компания Лебозол. 

На колко години е Лебозол?

Над 30 години е вече и толкова години изучава растенията. Първо е изучавала, а после е подготвяла листните торове. Ние много добре знаем кои култури от какви микро и макро елементи се нуждаят. След години изучаване ние можем да кажем на земеделците кои наши продукти кога да ги приложат – като сезон, като фаза на развитие на растенията. Тоест от подхранването на семената до последните фази на развитие ние знаем от какви микро и макро елементи се нуждаят различните култури и как да бъдат постигнати максимални добиви и качество на продукцията. Ето това е основната разлика между нас и останалите предприятия на пазара. Не сме комерсиални производители на листни торове. Като всяка фирма, разбира се, че ни интересуват и оборотите, и печалбата, но само след като сме били полезни. Това е нашата парадигма и тя няма да се промени никога.

Вероятно имате сериозна научно-развойната секция в предприятието в Германия?

Работим с три немски института, които са в сферата на селското стопанство. Имаме поръчки и от тях. Например

в последните две години създадохме миксове за пшеници, за рапица и слънчоглед, за царевица.

Тези продукти са наша съвместна разработка с немските институти. Те, разбира се, не са единствени. Мога да посоча нашата „корона“ Аминозол. Всъщност, всичките ни продукти са „корона“, но посочих Аминозол, защото той дава на самото растение енергията, която му е необходима, за да расте. А знаете ли колко много енергия е необходима на растенията, за да пораснат сред природата, когато e сухо или влажно, студено или прекалено топло. А когато ние даваме аминокиселините на продукта в пълен набор от ензимната хидролиза без всякаква химическа обработка, растенията ги усвояват напълно. Това е органичен тор от животински произход.

 Аминозол помага на селскостопанските култури да не губят енергия при растежа

и по тази причина те постигат невероятни резултати. Аминозол им помага също да преодолеят стреса, причинен от използването на растителнозащитни препарати, които са част от технологията на производството. Нашият продукт изначално беше създаде именно, за да елиминира последиците от химията – забавяне на растежа и намаляване на добивите. Когато стопаните внесат Аминозол, растенията се съживяват и не просто преодоляват препятствията, но освен че възприемат по-позитивно растителнозащитните продукти, те се сдобиват с енергия за рекорди.

Защо трябва да се третират с тор семената на есенниците?

Защото те имат малка коренова система. За тях предстоят много трудни климатични условия до пролетта. Третирането на семената ще помогне не само в началото на растежа. Ако поради някакви неблагоприятни условия не се извърши последващо торене, първоначалното насищане с микроелементи ще действа благотворно до жътвата. Най-малкото внесеният при семената тор няма да позволи да бъдат нарушени физиологичните процеси. Добрият начален старт е първата гаранция за отлична реколта. Но аз препоръчвам на стопаните да торят и след сеитбата, за да постигнат още по-високи добиви. 

Кои са новите продукти на Лебозол?

Имаме много нови продукти. Това са Червено, КвадроС, който сега наричаме Квадро Макс, имаме още лимонена киселина за стабилизация на pH в разтворите за растителна защита.

Абсолютно нов продукт е Силицият.

Казвам абсолютно нов, тъй като ние принципно разработваме хранителни елементи, а силицият се отнася към групата на полезните елементи. Изучавахме действието му десет години в Германия докато го включим в нашия каталог. Нашите наблюдения ни разкриха колко полезен за растенията може да бъде силицият. Ще обясня защо по разбираем начин. Това е мускулатурата на растението и затова в каталога сме го илюстрирали като добре оформена мъжка ръка. Силицият заздравява клетъчните стени, не позволява нападението на гъбни болести, а също така и на насекоми вредители. Благодарение на този елемент посевите не полягат. Водата се транспортира по-лесно … Много са процесите, които силицият подпомага. Той е уникален, прекрасен продукт.

Новите сортове зърнени култури имат ли по-различни изисквания към храненето?

Разбира се! Всяка година се внедряват нови сортове. Когато семената се променят, хранителната карта също се променя. Затова ние реагираме. Вървим в крак с новостите, които съпътстват земеделието и винаги ще изпълняваме нашата мисия да работим за по-добри добиви, по-добро качество и за спасяване на растенията при стресови ситуации.

Как стоят ценово вашите продукти?

Има едно голямо заблуждение на пазара. То може да идва от конкуренти, макар че продуктите на другите фирми не могат да бъдат конкуренти на Лебозол, те само присъстват на пазара. Но нека ги наречем конкуренти. Та, има неверни слухове. Затова казвам: Нека фермерът да избере! Защото когато отидем на полето, там всичко е безмълвно.

Няма как да хвалиш пред растенията продуктите си, защото те нямат слух. И там, на полето, истината излиза наяве.

По тази причина ние не обръщаме внимание на слуховете, гледаме си работата. Мога да ви кажа само, че дори и с един лев можем да направим прекрасни неща на нивата. Наистина можем. За всеки един земеделец имаме качествени торове според джоба му. Имаме клиенти, които се ядосват, че толкова години са работели без да се обърнат към нас. Загубили са ужасно много пари. Сега като виждат колко изгодни и качествени са продуктите на Лебозол, са доволни, че са си поправили грешката. Затова отговарям на въпроса ви: Не са скъпи нашите продукти.

Правили ли сте сметка какъв процент от себестойността на крайната продукция заемат торовете?

О, ние сме имали случаи, когато сме спасявали реколтите! Как да определим какъв процент от себестойността са торовете ни? Да върнеш на някого загубената нива е повече от похвала. Категорично мога да кажа, че пари от торене не бива да се пестят, защото разходите са нищожни на фона на увеличените добиви и доходи. В сушави години, когато фермерът се страхува, че няма да прибере нищо, имаме реколти с 230 кг отгоре. Дори и в райска градина да е засята културата, пак ще можем да дадем още 20% добив с торовете ни. На терен имаме 15 агронома с обявени телефони. Имаме офиси. Затова се обръщам към фермерите: Обадете се, питайте! Ако се съмнявате в нашите продукти, отделете парцелка да направим опит.

Leave a Comment