Брюксел решава съдбата на неоникотиноидите на 13 декември

протест на пчелариНа 13 декември Постоянният комитет по растенията, животните, храните и фуражите към ГД „Здравеопазване и безопасност на храните“ ще разглежда чувствителната тема за продуктите за растителна защита, съдържащи неоникотиноиди, съобщиха от пчеларските организации.

Опитите на пчеларите да разберат каква е позицията, която българските представители в комитета ще защитават, засега е неясна.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева е съобщила миналата седмица, че все още очаква да бъде изработено и представено становището на Центъра за оценка на риска, с което министерството ще се съобрази. От Центъра не са предоставили информация на пчеларските организации накъде ще клони тяхното решение – дали към тотална забрана на тези пестициди или към дерогация, както бе тази година.

Пчеларските сдружения са категорични, че употребата на продукти с неоникотиноиди трябва да бъде тотално забранена в България. Те са убедени, че посочените пестициди вредят на пчелите и на пчелния мед, а оттам и на потребителите, и са готови да подкрепят твърденията си с доказателства. Тази година, а също и в предишни години, браншът яростно протестираше срещу дерогациите – пълни или частични, които България прилага. През 2017 г. въпреки натиска на еко и пчеларски организации за забрана на неоникотиноидите, Българската агенция по безопасност на храните разреши в началото на пролетта употребата им в 16 области, сред които Пловдив и София.

От своя страна зърнопроизводителите, които най-масово ползват неоникотиноиди, твърдят, че опитите в техни полета доказват безопасността им. „Аз лично съм поставил няколко пчелни семейства в стопанството ми и наблюдавам, че пчелите са в добро здравословно състояние и активно произвеждат мед“, обясни наскоро пред Агро Пловдив председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов. Той посочи, че и други негови колеги имат същите наблюдения върху състоянието на пчелни семейства, които пашуват в ниви, където са употребени неоникотиноиди. „Смъртността при пчелите не се дължи на тази група пестициди“, заяви Русалов, който допълни, че няма убедителни научни анализи, които да доказват вредата на неоникотиноидите.

Leave a Comment