Рибата за Никулден – по правилата, само 22 кг не стигнаха до трапезата

326134522 килограма охладена риба, подготвена за продажба за Никулден, бе унищожена, след като инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установиха нередности в продажбата й по време на проверките си за празника. В съобщението не се посочва за конфискувана и насочена към благотворителност риба.

От БАБХ отчетоха, че са извършили над 1067 извънредни проверки в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси на територията на цялата страна.

В резултат на инспекциите са съставени 9 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 3 предписания.  Констатираните нарушения са продажба на риба от обекти, които не са регистрирани съгласно действащото законодателство, неспазване на температурните условия за съхранение на риба и рибни продукти, транспортиране на риба с нерегистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност превозни средства и продажба на риба с изтекъл срок на трайност. По време на проверките са установени и несъответствия по сградов фонд и оборудване в търговски обекти, в които се предлага риба и некоректно водени записи в системата за самоконтрол.

 

Leave a Comment